[ X ]
[ X ]
[ X ]
(FOTO) Iurie Leancă a avut o serie de întrevederi la Bruxelles. Iată cu cine a discutat
24 Ianuarie

Aflat în vizita de lucru la Bruxelles, viceprim-ministrul Iurie Leancă a avut o serie de întrevederi, transmite CURENTUL.

Perspectivele de intensificare a relațiilor comerciale dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană în baza implementării Acordului de Liber Schimb Cuprinzător și Aprofundat (DCFTA) au fost discutate la Bruxelles, în cadrul întrevederii viceprim-ministrului Iurie Leancă cu Cecilia Malmstrom, Comisarul European pentru Comerț.

Cei doi oficiali au agreat prioritățile pentru perioada imediat următoare, în vederea beneficierii la maxim de potențialul oferit de DCFTA. Printre acestea se numără obținerea permisiunii exportului de produse moldovenești de origine animală pe piața europeană.

Subiectele actuale de pe agenda bilaterală RM-UE au fost discutate de vicepremierul pentru Integrare Europeană, Iurie Leancă și Comisarul European pentru Politica de Vecinătate și Negocieri de Extindere, Johannes Hahn. Interlocutorii au trecut în revistă programele de suport bugetar și de asistență macrofinanciară pentru țara noastră.

Viceprim-ministrul Iurie Leancă a apreciat sprijinul constant oferit de Uniunea Europeană și a dat asigurări că în noua sa funcție va depune eforturi în vederea asigurării unei planificări și coordonări eficiente privind implementarea angajamentelor asumate în fața partenerilor europeni.

IL-Hahn

De asemenea, Iurie Leancă a avut o întrevedere cu vicepreședinta Comisiei Europene, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Federica Mogherini.

În cadrul dialogului, vicepremierul a informat despre priorităţile mandatului său în domeniul integrării europene şi promovării reformelor prevăzute de Acordul de Asociere, cu accent pe reforma justiţiei, valorificării potenţialului DCFTA, îndeplinirii condiţionalităţilor necesare pentru recepţionarea asistenţei financiare.

IL-Mogherini

Ultimele evoluții înregistrate de Republica Moldova în implementarea Acordului de Asociere la capitolul siguranță alimentară și sănătate publică au fost discutate de Iurie Leancă și Comisarul European pentru Sănătate și Siguranță Alimentară, Vytenis Andriukaitis.

Cu acest prilej, vicepremierul Leancă a reiterat angajamentul Republicii Moldova de a înregistra progrese la capitolul măsuri sanitare şi fitosanitare, sănătatea animalelor și în sectorul sănătății publice, accentuând necesitatea unei coordonări eficiente între autoritățile naționale și cele europene.

 

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților