La invitaţia Directorului Institutului de Genetică, Fiziologie şi Protecţie a Plantelor, Vasile Botnari, doctor habilitat, Gheorghe Gaberi, Director General ANSA, doctor în agricultură şi Zenonas Stanevicius, Înalt Consilier al UE, alături de vice-ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Iurie Ușurelu, Președintele AȘM, academicianul Gheorghe Duca şi academicianul Teodor Furdui, președintele Sfatului Academicienilor, au vizitat loturile experimentale ale Institutului, transmite CURENTUL.
Oaspeților le-a fost prezentat lucrul ameliorativ la culturile cerealiere păioase, de grâu durum și triticale, precum și o varietate de specii a culturilor de secară, orz de primăvară, orz de toamnă, ovăz. Aceste soiuri, prezentate de doctorul habilitat Galina Lupascu și doctorul Efimia Veveriţa, sunt cele mai rezistente la maladii, la condițiile climaterice, nu îngheață la temperaturi de până la 25-30 grade, sunt rezistente la temperaturi înalte pe timp de vară. De asemenea, au fost demonstrate genotipurile performante de plante energetice – Miscanthusgiganteus (iarba elefantului), colecții de plante aromatice și medicinale – Salvia sclareia, levănțica și calendula, omologate, brevetate și implementate în Republica Moldova, o parte din acestea și în România.
Gh. Gaberi a ţinut să se documenteze în aspect de protecţie a plantelor. În acest domeniu ANSA conlucrează cu Institutul de Genetică. În altă ordine de idei, Directorul general ANSA a menţionat mai multe performanţe ale savanţilor institutului, exprimând şi doleanţa că aceste frumoase realizări ar trebui să fie cunoscute şi apreciate de către mai mulţi agricultori, specialişti, studenţi ai instituţiilor de învăţământ de profil din republică.
Cristina Parfeni