Direcția Raională Pentru Siguranța Alimentelor Briceni a întreprins mai multe acțiuni pentru prevenirea introducerii Pestei Porcine Africane pe teritoriul țării, în contextul apelului parvenit de la colegii din Ucraina, transmite CURENTUL.
Potrivit Departamentului Principal pentru Siguranța Alimentelor în regiunea Cernăuți în gospodăria unui fermier din com. Mămăliga, r-ul Noua Sulița, a fost descoperit virusul Pestei Porcine Africane.
Astfel autoritățile din Briceni au întreprins următoarele acțiuni: a fost informată conducerea Raionului Briceni, conducătorul serviciului Situație Excepționale Briceni, s-au reînnoit afișaje privind interdicțiile de introducere a porcilor vii și a produselor din carne de porc din Ucraina la punctele de trecere a frontieră, au fost informați prin scrisoare organele responsabile de control la frontieră, Inspectoratul General al Poliție de Frontieră, direcția regională Nord și Biroul Vamal cu recomandare de a intensifica procedura de control. Colaboratorii serviciului vamal cu poliția de frontieră inspectează bagajele de mână ale persoanelor care trec frontieră, produsele confiscate sunt plasate în pungi de plastic, containerele speciale, care ulterior sunt ridicate și distruse de către colaboratori DRSA Briceni în zone special amenajate. DRSA Briceni s-a adresat cu un mesaj către Inspectoratul de Poliție Briceni de a organiza masurile stipulate în Planul măsurilor pentru prevenirea introducerii Pesta Porcină Africană (PPA) în localitățile raionului Briceni, anume întreprinderea măsurilor pentru contracararea circulației necontrolate a animalelor și intensificarea contracarării traficului ilegal de porcine, produse și subproduse obținute de la acestea, identificarea colectorilor de animale ce activează ilegal și tragerea la răspundere a acestora.
Inspectorii DRSA supraveghează terenurile ocoalelor silvice în vederea depistării mistreților bolnavi de PPA sau a animalelor pierite.
De către colaboratorii secție Sănătate și Bunăstare Animalelor din cadru DRSA Briceni, medicii de liberă practică, reprezentanții al APL permanent în zona de risc (două localități, Criva și Drepcăuți) efectuează supraveghere pasivă a efectivelor de animale susceptibile la PPA cu înregistrarea acestora.
La moment s-au verificat 987 de gospodării particulare, în care au fost verificată starea clinică a 122 de porcine. Cazuri de îmbolnăvire la mistreți și porcine domestice lipsesc, dar totuși, un risc mare în răspândirea PPA îl reprezintă gospodăriile individuale în care lipsesc cerințele minime de Biosecuritate.
Cristina Parfeni