[ X ]
[ X ]
[ X ]
(FOTO) În Portugalia a fost marcată Ziua Vinurilor Moldovenești
31 Octombrie

În orașul Oeiras din Portugalia, în incinta Palatului  Marques de Pombal, a avut loc cea de-a III-a ediție a Zilei Vinurilor Moldovenești în Portugalia  (Dia dos Vinhos Moldavos em Portugal, III edicao), transmite CURENTUL.

Evenimentul s-a desfășurat la inițiativa soților Simion și Viorica Croitoru, stabiliți de 17 ani în Portugalia, grație susținerii din partea Oficiului National al Viei și Vinului din Republica Moldova (ONVV), a Primăriei orașului Oeiras, a Frăției din Carcavelos, a colaborării  voluntare a Asociației „Miorița” și al Ansamblului de dansuri „Hora Moldovenilor” din cadrul Centrului Cultural Moldav.

La sărbătoare au fost prezenți oameni de afaceri care activează în domeniul vitivinicol și comerț; E.S. Ambasadorul Republicii Moldova în Portugalia, Dumitru Socolan; consilierul Ambasadei Republicii Moldova în Portugalia, Valeriu Ostafii; primarul orașului Oeiras, Isaltino Morais; secretarul general de la Confraria do Vinho de Carcavelos (Frăția vinului Carcavelos), Lurdes Vaz; reprezentanți ai Administrației publice locale din Oeiras; reprezentanta Rețelei Europene a Orașelor Vinicole (RECEVIN), Anabela Caeiro; bloggeri portughezi în domeniu.

În discursul său, Ambasadorul Dumitru Socolan a reiterat angajamentul Guvernului Republicii Moldova pentru consolidarea relațiilor bilaterale și intensificarea cooperării comercial-economice moldo-portugheze. De asemenea, oficialul a  subliniat importanța implicării reprezentanților diasporei în procesul de dezvoltare  economică a țării-baștină, precum și necesitatea implicării active a acestora în evenimentele de promovare a obiceiurilor și tradițiilor naționale.

Oaspeții sosiți la eveniment (aproximativ 120) au reușit să petreacă o după-amiază deosebită, fiind cuprinși de magia vinurilor de pe podgoriile Moldovei și să savureze din plin aroma sarmalelor, dar și a plăcintelor pregătite cu multă dăruire de către conaționala noastră Viorica Croitoru. De altfel, acesta a fost scopul primordial al organizatorilor – promovarea vinurilor moldovenești de calitate, dar și a gastronomiei tradiționale în rândurile portughezilor.

Totodată, în cadrul evenimentului s-a ținut cont și de promovarea tradițiilor naționale și a folclorului moldovenesc. Acestea din urma dând un farmec aparte sărbătorii.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților