[ X ]
[ X ]
[ X ]
(FOTO) Echipele canine ale Poliției de Frontieră – premiate în Letonia
21 August

Locul I pentru clasa profesională B și locul III pentru clasa profesională A sunt rezultatele remarcabile obținute de polițiștii de frontieră, alături de colegii patrupezi, la Competiția Internațională Biatlon „Letonia 2018”, transmite CURENTUL.

Ajunsă la cea de-a XIII-a ediție, este unul dintre cele mai apreciate concursuri din domeniul chinologic, desfășurat în orașul Rezekne, Letonia.

În perioada 17-18 august a.c., cinci inspectori chinologi ai Poliției de Frontieră au participat la competiția internațională organizată anual de către Centrul Chiniologic al Serviciului Grăniceresc de Stat al Letoniei. Organizatorii și-au propus în acest an de a crește competențele chinologice atât individuale cât și pe echipe, de a evalua indicii de pregătire a câinilor de serviciu cu implicarea lor în activitățile de serviciu neprevăzute și de a efectua un schimb de bune practici între participanți.

Poliția de Frontieră a Republicii Moldova a concurat cu reprezentanții instituțiilor de poliție și frontieră din țările baltice, Belarus și Georgia, unde s-au înscris câte 18 participanți pentru fiecare categorie. Programul a inclus diverse etape unde au fost solicitate prezentarea tuturor capacităților de instructaj canin cât și abilitățile patrupezilor. Probele s-au desfășurat pe un traseu cu lungimea de 9 km și anume:

– aruncarea mingilor în coș în apropierea câinelui, fără ca acesta să alerge după ele; transportarea câinelui în roabă;

– deplasarea cu câinele fără lesă printre persoane agitate,

– fără să admită mușcarea acestora; traversarea unui sector mlăștinos;

– trecerea unui sector târâș pe sub plasă; efectuarea tragerilor din arma Glok;

– trecerea printr-un tunel;

– reținerea persoanei ce a atacat prin surprindere; (probă pentru clasa A)

– reținerea persoanei ce nu se subordonează somației și evadează; (probă pentru clasa A).

Regulile competiției au fost bine determinate și respectate la cel mai înalt nivel, ceea ce a făcut ca misiunea chinologilor alături de câinii de serviciu să nu fie tocmai ușoară. Ambiția de a concura și dorința de a câștiga au mobilizat participanții astfel încât la categoria profesională A, clasa individual s-au clasat:

Locul IV – polițistul de frontieră Suman Vladimir cu patrupedul Bred;

Locul VII – polițistul de frontieră Balan Ghenadie cu patrupedul Nero;

Locul IV – polițista de frontieră Ivasiuc Marina cu patrupedul Beisy (clasamentul la femei) .

La categoria profesională B, clasa individual:

Locul IV – polițistul de frontieră Izbaș Alexandru cu patrupedul Ada;

Locul VI – polițistul de frontieră Șcerbatîi Serghei cu patrupedul Doli.

La categoria profesională A, echipa Poliției de Frontieră a Republicii Moldova a ocupat Locul III, după echipa Belorusiei și a Letoniei. Iar surpriza vine la finalul competiției unde la categoria profesională B, pe echipe reprezentanta Poliției de Frontieră a urcat pe prima poziție, înregistrând rezultate pe tot parcursul concursului și depășind punctajele echipelor din Letonia.

Competiția s-a finalizat cu premierea învingătorilor și felicitarea tuturor participanților de către organizatorii evenimentului, cu revelarea experienței și a schimbului reciproc de informații, cunoștințe, deprinderi dobândite în domeniu de activitate.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților