Ministra Muncii, Protecției Sociale și Familiei (MMPSF), Stela Grigoraș este absolventă a Universității de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, specialitatea Pediatrie. După absolvire, a decis să-și continue studiile la secundariatul clinic și doctorat în ginecologie infantilă. Detaliile activității sale până a deveni ministru și planurile de viitor, Stela Grigoraș le-a povestit în cadrul proiectului CURENTUL „Carieră de succes”.
„Provin dintr-o familie de biologi, iar acest fapt probabil m-a determinat să aleg profesia de medic. Astfel, în anul 1985 deveneam studentă în anul întâi la Universitatea de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, specialitatea Pediatrie. Fiind pasionată de acest domeniu și tot ce ține de sănătatea copiilor, mi-am continuat studiile la Secundariatul Clinic și Doctorat în ginecologie infantilă. În anul 1998, am fost contactată de Organizația „Trustul European al Copiilor” pentru a participa în cadrul unui proiect privind evaluarea copiilor cu dizabilități dintr-o instituție rezidențială din țara noastră. Cele câteva luni de zile, cât am activat în cadrul acestui proiect, au fost cotitura cea mai importantă în cariera mea de până acum. Aș fi rămas și acum un medic pediatru, dacă situația acelor copii, dar și viziunea experților asupra îngrijirii și tratării lor, care era total diferită de concepțiile învechite, prezente în țara noastră, nu mă marcau atât demult. Atunci am înțeles că eu trebuie să lupt pentru ca fiecare copil din țara noastră să crească în familie și nu în internate, pentru că familia este mediul cel mai favorabil pentru creșterea copilului”, povestește ministra.
Stela Grigoraș își amintește că a activat în mai multe funcții de conducere unde a implementat mai multe servicii legate de protecția familiei și copiilor.
„Și pentru că „gândul este arhitectul destinului”, în anul 2000 eram deja angajată ca director al organizației „Trustul European al Copiilor” și cu un scop în față „Protecția Copiilor”. Din anul 2000 și până în 2016 am ocupat mai multe funcții de conducere în cadrul Organizației „Every Child Filiala Moldova”, „Parteneriate pentru fiecare copil” și International Foster Care Organization. În tot acest timp am implementat servicii de susținere a familiei și a copilului aflat în situație de risc, am prevenit abandonul și instituționalizarea copiilor, precum și am reintegrat copii în familie și în comunitate. Cu toate că am schimbat locul de muncă consider că nu am deviat foarte mult de la munca mea: în toate cazurile în atenția mea rămânea aceiași persoană-copilul”, ne-a spus Stela Grigoraș.
Ministra a optat toată viața pentru ideea ca nici un copil să nu trăiască în internate.
„Cei 20 de ani de muncă asiduă în domeniul protecției copilului mi-au adus satisfacții, pentru că, împreună cu echipa Organizației „Parteneriate pentru fiecare copil”, instituțiile statului, partenerii de dezvoltare, am reușit să schimbăm viața multor copii și familii din Republica Moldova spre bine. Atunci când puțini au crezut că vom izbuti să scoatem copii din sistemul rezidențial și să dezvoltăm servicii alternative de îngrijire pentru ei, noi am demonstrat că se poate. În anul 2004, după susținerea tezei de doctor în domeniul protecției sociale a copiilor, am recomandat lansarea procesului de dezinstituționalizare a copiilor din internate. Astfel, din anul 2007 când în Moldova erau 12 mii copii în internate, astăzi avem mai puțin de 1 500. Acum, fiind la conducerea Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei continui să cred același lucru „În internate nu trebuie să crească nici un copil”, iar asta va deveni realitate foarte curând și în Republica Moldova”, povestește Stela Grigoraș.
Ministra spune că orice moment din viață când i-a reușit ceva le consideră succese care i-au marcat viața.
„Pentru mine fiecare moment a fost unic atunci când am reușit. Momentul când am instituit Direcția de protecție a copilului din mun. Chișinău, când am pilotat primele servicii alternative de suport familial și de îngrijire pentru copii în Moldova și am promovat aceste experiențe la nivel internațional, când am instruit primii asistenți sociali din Republica Moldova și când am susținut un discurs în camera Lorzilor din Londra, cu scopul de a sensibiliza legislatorii britanici privind necesitatea investițiilor din partea Regatului întru redresarea situației copiilor și a familiilor din Republica Moldova, au fost succesele care mi-au marcat viața”, ne-a mai spus ministra.
Pentru ministra Stela Grigoraș, cheia succesului este plăcerea muncii pe care o îndeplinește, iar în viață se conduce după un principiu: „Samuel Jonson spunea că „marile realizări sunt atinse nu prin putere, ci prin perseverenţă, iar munca, perseverența, încrederea în forțele proprii și ambiția sunt cheia realizărilor mele”. Am lucrat și lucrez în domeniul care îmi place, iar asta m-a ajutat foarte mult. Întotdeauna am afirmat și continui să spun că am norocul să lucrez cu oameni puternici și profesioniști, care au crezut în mine și m-au susținut în momente dificile, pentru că doar în echipă poți realiza obiectivele propuse. În viața de zi cu zi mă conduc de un principiu de viață: „Dumnezeu îți dă, dar nu-ți pune în buzunar”. Astfel, încerc „să-i molipsesc” și pe cei din jur, echipa cu care lucrez, membrii familiei, oamenii cu care am onoarea și norocul să mă întâlnesc și să comunic că tot ce faci trebuie să o faci cu pasiune și multă dedicație”.
Până la sfârșitul anului, Stela Grigoraș își propune să facă cât mai multe schimbări în toate domeniile ce țin de competența Ministerului.
„Dacă în toți acești ani am fost molipsită de domeniul protecției copilului, acum de când sunt ministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei vreau să produc schimbarea pe toate domeniile, pentru că scopul meu și a echipei care o conduc este bunăstarea populației, iar aici avem mult de muncit. Activitatea mea de ministru mi-am început-o cu o reformă destul de importantă pentru țara noastră, reforma pensiilor. În 2017 îmi doresc ca să implementăm cu succes toate prevederile reformei și ca toți pensionarii să simtă beneficiile acesteia. O altă acțiune importantă este reformarea sistemului de determinare a dizabilității, ne dorim ca sistemul să fie unul corect, incoruptibil, corespunzător, transparent și să răspundă nevoilor populației. Avem un concept acceptat de prim-ministru, iar în anul 2017 trebuie să fie un proiect de lege aprobat de Guvern. A treia acțiune și cea mai așteptată de populație din acest an este Reforma sistemului salarial. Avem mult de muncit asupra noului concept, dar sunt sigură că până la sfârșitul acestui an vom avea un sistem nou, transparent, echitabil și bazat pe meritrocație”, ne-a spus ministra Stela Grigoraș.