[ X ]
(FOTO DIN ARHIVĂ) Demnitarul a cărui copilărie a fost marcată de lupta pentru libertățile naționale și posibilitatea de a vorbi și învăța în limba română
24 Mai

S-a născut și a crescut în orașul Bender, învățând în unica școală cu predare în limba română, unde i-a fost cultivată în condiții deloc ușoare, sovietice, dragostea față de Patrie, popor, neam și limbă maternă. Despre aceasta ne-a vorbit Nicolae Damaschin, membrul Consiliului Coordonator al Audiovizualului al Republicii Moldova în cadrul proiectului CURENTUL „Amintiri din copilărie” dedicat Zilei Internaționale a Copiilor.

„Copilăria mea a fost marcată de o luptă permanentă pentru libertățile naționale, cultura și posibilitatea de a vorbi și învăța în limba română. Anii ’90 au fost cei mai dureroși pentru toți, fiind în epicentrul conflictului armat de pe Nistru, volens nolens am fost martorul unei lupte directe, pierderea locuinței familiei, bătăliei pentru protejarea limbii române în școala în care învățam și a valorilor naționale și pierderea din viață a prietenilor mei. Dar au fost și lucruri frumoase desigur, vacanțele petrecute cu părinții în camping pe malul mării, când mergeam cu corturile și făceam mâncare la rug, neuitatele călătorii la muzeele și opera din Moscova, Sankt-Petersburg etc. Chiar dacă proveneam dintr-o familie de muncitori, părinții au reușit să ne cultive dragostea pentru frumos și au organizat pentru mine și sora mea niște vacanțe de vis”, spune Damaschin.

Cât despre copilăria copiilor săi, el spune că este foarte diferită de a sa.

„Dacă e să comparăm copilăria mea cu cea a copiilor mei, pot să declar că sunt două lucruri diferite și suntem două generații total opuse, însă care au un punct comun și anume dragostea părintească pe care am avut-o eu și care o dăruim în continuare copiilor noștri. Dacă eu am avut o copilărie plină de aventuri prin curțile blocurilor alături de camarazii mei, atunci fiicele mele au parte de o copilărie mai digitală, unde gadget-urile sunt pe prim-plan, comunicare virtuală și acces nelimitat la informație la un click distanță. Încerc să ofer maximum de posibilități fetelor mele, dar accentele sunt plasate spre accesul la cea mai bună educație, la cele mai moderne tehnologii, să aibă o bibliotecă bogată, să călătorească și să studieze istoria și cultura diferitor țări. Roadele eforturilor noastre deja se văd. Copiii mei vorbesc la perfecție 3 limbi străine, sunt în top-ul celor mai buni elevi, iar fiica mai mare, Daria, de curând a obținut premiul mare la Concursul național de eseuri în limba engleză. Sunt extrem de mândru de fiicele mele”, spune membrul CCA.

Întrebat ce ar trebui de făcut pentru ca viitoarele generații să aibă parte de o copilărie frumoasă într-o țară bine dezvoltată, Nicolae Damaschin ne-a răspuns:

„Pentru a crește o generație de succes, este necesar să investim multă dragoste în copii, să muncim mult pentru a le garanta toate drepturile fundamentale și să creăm condiții pentru a crește o generație puternică și sănătoasă, să le asigurăm un viitor european care să le deschidă porțile spre o lume dezvoltată, unde să poată alege de sine stătător studiile care le sunt pe plac de pe orice continent ale globului, să își urmeze vocația și visele și să crească într-o societate cu valori și perspectivă. Îmi iubesc mult familia și mă dedic totalmente pentru ca fiicele mele – Daria-Dorina, Eva și Emma să se poată bucura de dragostea și încrederea părintească, să aibă o copilărie fericită și îndestulată, să gândească liber și să devină personalități independente”.

damaschin10

damaschin9

 

damaschin6

damaschin7

damaschin8

damaschin3

damaschin1

damaschin

damaschin4

Anastasia Borta

Inapoi la arhiva noutaților