Bunelul său îl sfătuia să devină aviator, iar tatăl – inginer-mecanic. El însă a decis să-și urmeze pasiunea pentru literatură, istorie, geografie și științe sociale și a studiat la trei facultăți. Este vorba de Victor Stepaniuc, Decan la Facultatea Relații Internaționale și Științe Politice din cadrul IRIM, ex-deputat, ex-vicepremier, liderul Partidului Popular Socialist din Moldova, care ne-a oferit mai multe informații în cadrul proiectului CURENTUL – „Carieră de succes”.
„Profesia mi-am ales-o în adolescență sub influența bunilor mei pedagogi de la Școala medie nr.1 și nr.3 din Costești, raionul Ialoveni. A fost o decizie complicată, or, bunelul considera că cea mai bună profesie e cea de militar, adică aviator, iar tata mă sfătuia să devin inginer-mecanic. Totuși, a învins atracția mea pentru literatură, istorie, geografie, științele sociale, filosofie, semănată de unul din bunei, care era preot, de mama, care citea mult și, desigur, de profesorii de literatură și istorie”, povestește Victor Stepaniuc.
Pe parcursul anilor, Victor Stepaniuc a făcut trei facultăți: Filologie Rusă și Istorie la Universitatea de Stat din Chișinău și Dreptul la Universitatea Liberă Internațională din Moldova.
„Primul loc de lucru a fost Școala medie din s. Hansca, r. Ialoveni, unde am activat în calitate de învățător de limbă rusă, istorie, geografie, iar mai apoi am fost ales în anul 1985, adică la vârsta de 27 de ani de către colectivul pedagogic în funcția de director a acestei școli. Am fost la acel moment unul din cei mai tineri directori de școală din raion și republică. În același an am fost ales și deputat în Sovietul sătesc Hansca, Ialoveni.
În anii 1986 – 1988, în calitate de director de școală, mi s-a încredințat responsabilitate suplimentară de a dirija construcția noului bloc al școlii de la Hansca, Ialoveni”, spune politicianul.
În anii 1989 – 1996 a activat în satul său de baștină în calitate de șef de studii și director la Școala medie, Costești.
„După anul 1989 am participat în activitățile social-politice din țară, iar în anii 1992- 1994 am luat parte la fondarea Partidului Socialist și Partidului Comuniștilor din Republica Moldova. În anii 1996 – 2010 am fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova, ocupând funcția de președinte al comisiei parlamentare tineret, sport, turism (1998- 2000), președinte al fracțiuni PCRM în Parlament (2001- 2005), Președinte al comisiei parlamentare cultură, știință, educație, tineret, sport, mass-media (2005- 2008), vice-prim-ministru pe problemele sociale în Guvernul Republicii Moldova (2008- 2009), Președinte al comisiei parlamentare cultură, știință, educație, tineret, sport, mass-media (2009- 2010).
După criza politică din 2009 – 2010, de care a purtat vina conducerea PCRM, spune el, s-a retras din politica activă, revenind la activitatea pedagogică, care a fost și este principala sa profesie: „Din 2011 până în prezent sunt decan la Facultatea Relații Internaționale și Științe Politice la Institutul de Stat de Relații Internaționale din Moldova”.
Despre cheia succesului său, Victor Stepaniuc afirmă că se datorează în primul rând buneilor, părinților, care au fost oameni harnici, instruiți, buni gospodari, model de comportament.
„M-am format sub influența profesorilor mei școlari și universitari, precum: Profir Vedernicov, Tudorache Gheorghe, Mereacre Maria, Galina Vedernicov, Vasile Stati, Artiom Lazarev, Nicolae Costin, etc.. Multe dintre aceste personalități prin activitatea lor au scris pagini de aur în istoria republicii. Un rol aparte în biografia mea au jucat asemenea personalități marcante precum: Valeriu Senic, Vladimir Voronin, Valentin Beniuc, Mihai Paton, de la care am învățat multe lucruri necesare pentru activitatea politică și administrarea eficientă a statului. Desigur, succesul unui bărbat în viața publică depinde în mare parte de soție, de femeia puternică, care este alături și are grijă de educația copiilor și confortul familial. Soția – Dna Olga Stepaniuc, mi-a fost mereu sprijin, în timpurile cele mai grele a găsit cuvinte de încurajare și susținere”, afirmă actualul Decan.
În anul 2017, Victor Stepaniuc și-a fixat mai multe activități.
„Sper să editez o monografie despre statalitatea moldovenească contemporană, care își are începuturile în anul 1917 la formarea Republicii Democratice Moldovenești. Preconizez să fac o călătorie în Austria, să văd Viena – a 25 – a capitală europeană pe care o voi vizita în ultimii 20 de ani. Să mă învăț a altoi în verde vița de vie și piersicii (câte ceva mi-a reușit în anul 2016)”, ne-a mai spus ex-vicepremierul.
Anastasia Borta