[ X ]
[ X ]
[ X ]
(FOTO DIN ARHIVĂ) „Amintiri din copilărie” cu ex-vicepremierul Moldovanu: „Am tăiat ”pestelca” mamei ca să-i cos unei păpuși o rochie…”
18 Mai

Ex-vicepremierul Mihai Moldovanu, șeful Direcției Sănătate din cadrul Primăriei municipiului Chișinău, ne-a povestit, în cadrul proiectului CURENTUL „Amintiri din copilărie” dedicat Zilei Internaționale a Copiilor, care a fost cea mai memorabilă amintire din copilărie, dar și cum a fost copilăria copiilor săi.  

„Sunt un copil crescut la sat. Or, în sat copilăria e altfel decât cea de la oraș. Fiecare copil, care cât de curând putea merge și deja cugeta, era deodată antrenat de către părinți la treburile casei, fie să aduci ceva din cămară, fie să aduci apă, fie să dai mâncare la animale. Dar și distracțiile, aici erau altfel. Pentru că eram mezinul, eram oarecum mai alintat decât restul fraților. Îmi aduc aminte că la acea vreme îmi plăcea foarte mult să meșteșugăresc și chiar să cos. Țin minte ziua când am tăiat ”pestelca” mamei ca să-i cos unei păpuși găsită prin casă o rochie. Vă dați seama reacția mamei, era și de râs, și de plâns. Foarte des ne aminteam de acest moment”, își amintește Moldovanu.

Mihai Moldovanu a menționat că, copilăria celor două fiice a fost una fericită.

„Nu pot să zic că a fost o copilărie perfectă din punct de vedere ”logistic”. Când s-a născut Cristina eram încă tineri, locuiam la părinți, lucram nopțile ca să ne putem întreține. Cu toate acestea, am încercat să îi oferim maximum din tot ce puteam. Nu avea nici un an împlinit când am dus-o la mare și tot așa an de an. Avea cele mai frumoase haine și cele mai noi păpuși. Când a apărut Luminița, era o cu totul altă situație. Luminița a avut parte, la fel, de tot ce și-a dorit, inclusiv de atenția și dragostea noastră. Eu zic că au avut o copilărie fericită și ele pot să confirme asta”, spune liberalul.

Întrebat ce ar trebui de făcut pentru ca viitoarele generații să aibă parte de  o copilărie frumoasă într-o țară bine dezvoltată, Mihai Moldovanu ne-a răspuns:

„Nu sunt sigur dacă o copilărie frumoasă este neapărat garantată de o situație economico-socială prosperă în țară. Aceasta depinde mai mult de climatul familial, de armonia și echilibrul care este în familie și de timpul părinților investit în acești copii. Dacă e să vorbim despre viitor atunci – da! Acesta depinde sută la sută de cât de dezvoltată este țara în care s-au născut și câte posibilități le oferă pentru a-și construi o viață așa cum și-o doresc! Și anume, noi, părinții, tocmai la asta și muncim acum, ca să le creăm toate condițiile necesare pentru a trăi într-o țară cu adevărat bine dezvoltată și europeană”, a conchis responsabilul de sănătatea locuitorilor capitalei.

moldovanu7

moldovanu6

moldovanu5

moldovanu4

moldovanu3

moldovanu2

moldovanu1

moldovanu

Anastasia Borta

Inapoi la arhiva noutaților