Platforma TELEPORTRAVEL a selectat 16 din cele mai interesante conace care pot fi vizitate parcurgâd trasee unice, transmite CURENTUL.
Organizatorii oferă o promoție, care va dura până la 8 martie 2021, privind procurarea itinerariilor la un preț de 16 euro.
„Mulți oameni știu că țara noastră se face faimoasă datorită conacelor vechi.
Am dori foarte mult ca aceste conace să fie restaurate și să arate cumsecade. Poate dacă am vorbi mai des despre asta și am vizita regulat aceste locuri, atunci am putea contribui la soluționarea acestei probleme.
Din toată această diversitate de conace, care a supraviețuit până în zilele noastre, Teleportravel a selectat pentru dvs. 16 dintre cele mai interesante conace pe care le puteți vizita parcurgând 16 trasee unice cu prieteni si familia.
Platforma TELEPORTRAVEL oferă tuturor acces la 16 itinerare la preț de 16 euro, în loc de 160 de euro. În acest sens, costul unui traseu este de 1 euro, în loc de 10 euro așa cum era la prețul inițial.
Promoția este valabilă până pe 8 martie 2021”, menționează TELEPORTRAVEL.
După achitare, toate aceste 16 itinerare vor fi disponibile pe viață pentru utilizarea dvs. și le veți putea accesa în orice zi și oră. Nu trebuie să vă faceți griji cu privire la planificarea vacanțelor, acum este momentul oportun să vă pregătiți pentru primăvară și vară! Traseele includ reduceri la restaurante și hoteluri ca un bonus frumos!
1. Conacul Balioz – Este construit la mijlocul sec. XIX. de boierul armean Manuc Bei. Era foarte diferit de conacele din acele timpuri și le întrecea aproape pe toate la simplitatea de stil.
Puteți să-l întâlniți pe acest monument de arhitectura în traseu Din înălțimi spre adâncuri: Ivancea și Brănești
2. Conacul familiei Ciolac-Malski – A fost construit în secolul al XIX-lea în stil neoclasic.
Acest conac puteți să-l vizitați în traseu Basmul dintre cer și pământ
3. Conacul Apostolopulo – A fost ridicat în secolul al XIX-lea. La începutul secolului al XX-lea aici locuia inginerul Nicolae Apostolopulo, care era căsătorit cu fiica boierului Ioan Bogdan, Eugenia, din Cuhureşti. La 1927, în conac funcţiona Şcoala de viticultură şi pomicultură, care şi-a continuat activitatea pînă în anii ’60.
Trecând itinerarul “Complexul rupestru Țâpova” puteți să-l vizitați.
4. Conacul lui Manuc Bei – Construcția conacului a început sub conducerea fiului lui Manuc Bei, Murat (Ivan) după moartea acestuia și a fost terminată abia de către nepotul său, Grigore. Cei doi au construit un castelul în stil francez de o frumusețe uimitoare, cu o grădină de iarnă, turnuri de pază și un parc imens.
Itinerarul Drumul spre Cărpineni
5. Conacul lui Dinu Ruso -Dinu Ruso construieşte pe moşia sa la finele secolului XIX- lea o casă ornamentată, cu două nivele, iar în prejma ei amenajează o cişmea. La câțiva metri de izvor creşte un platan (ocrotit de stat).
Cum de ajuns la acest conacul veți afla în traseu Cel mai dulce itinerar
6. Conacul Zamfirache Ralli – Este o fostă reședință boierească de la începutul secolului al XIX-lea, construită de bogatul boier grec Zamfirache Ralli, în satul Dolna, gubernia Basarabia (în prezent raionul Strășeni). Locul a devenit mai cu seamă cunoscut datorită faptului că a fost vizitat adeseori de cunoscutul poet rus Aleksandr Pușkin.
Itinerarul Dor de Codru
7. Conacul Pommer – A fost construit la începutul sec. al XX-lea pe terenurile din partea de sud a satului, cumpărate de bancherul Andrei Pommer (1851-1912) de la mici proprietari. În perioada 1901-1912 au fost finalizate toate acareturile şi a fost sădit cel mai mare parc din Basarabia.
Itinerarul Mica Elveție și peisaje edenice
8. Conacul familiei Ianovski – în 1859, această moşie devine proprietatea generalului-colonel de origine poloneză Janovski, urmaş al lui Catargiu. Astfel, în zona numită astăzi Drăgălina, boierul şi militarul Janovski a construit toate aceste conace.
Mai multe detalii puteți afla în traseu Misterul Tirasului
9. Conacul Catargi – Boierul Katargi a cumpărat aceste pământuri înainte încă de anexarea Basarabiei la Imperiul Rus. Aici el creștea viță-de-vie pentru care era renumit. Avea un pământ roditor și producea un vin de calitate.
Itinerarul Zona nedescoperită Ștefan-Vodă
10. Vila cu parc Mândâc- a fost construită în anii ’90 ai sec. XIX. Avea un parc interesant cu o suprafaţă de 10 ha – o combinaţie între speciile forestiere şi cele fructifere. Includea trei lacuri, o moară cu apă, alei, terase, o baie şi alte anexe gospodăreşti, precum şi cavoul familiei Oganovici.
Itinerarul Mica Elveție și peisaje edenice
11. Conacul familiei Romanov – Datează de la începutul sec. XX. Monument de arhitectură de importanţă naţională.
Itinerarul Legendele Căprianei
12. Conacul Sinadino -Cândva a fost o clădire frumoasă deținută de Pantelimon V. Sinadino, medic, scriitor, om politic și primar al Chișinăului în 1903-1904, 1905-1907 și 1909-1910. Mai târziu, clădirea a servit locație pentru o școală, iar la momentul de față este un simplu monument care se află într-o stare deplorabilă.
Itinerarul O plimbare prin Valea Fermecată
13. Conacul Lazo – Este construit în a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Arhitectural este apropiat de casele ţărăneşti, cu distribuirea odăilor în jurul holului central. Ultimii moşieri din această dinastie au fost Gheorghe şi Elena Lazo, părinţii „eroului legendar al războiului civil din Rusia” Serghei Lazo.
Itinerarul Conacele din împrejurimile izvorului Jeloboc.
14. Conacul din Răspopeni – datează din secolul al XIX-lea. Cu regret, istoria conacului nu a fost studiată şi nu se cunoaşte cui a aparţinut. Localnicii îi spun „curtea lui Andriano”. În perioada sovietică a fost spital. Monument de arhitectură de importanţă naţională.
Itinerarul Perlele de nord est ale Moldovei
15. Conacul Mimi – Construcția conacului, inițiată din ordinul politicianului basarabean Constantin Mimi, a fost finisată în anul 1900. Arhitectura acestuia a fost preluată din practica franceză. Acest lucru s-a datorat faptului că Mimi studiase viticultura și vinificația la Montpellier, un vinificator prolific care și-a dedicat viața viței de vie, a fondat primul castel vinicol din țară și a dezvoltat una dintre cele mai vestite podgorii. Se consideră că respectivul conac a fost primul „chateau” adevărat din Basarabia.
Itinerarul Misterul Tirasului
16. Conacul Cantacuzino – nu se cunoaşte data construcţiei. Unii cercetători spun că ar fi fost conceput în stilul neogotic, cu elemente decorative răspândite anterior în Europa Occidentală. Familia de boieri Cantacuzino a fost una dintre cele mai avute din spaţiul românesc şi care are o istorie foarte bogată.
Itinerarul Până pe cele mai înalte recife
„Dorim să menționăm că Teleportravel este mereu în căutare de noi autori care ar dori să creeze itinerare noi și captivante. Dacă doriți să vă împărtășiți cu itinerarul pregătit de voi și să câștigați bani în plus din vânzarea acestora, scrieți un mesaj pe Facebook sau Instagram”, menționează organizatorii.
Cristina Parfeni