[ X ]
(FOTO) Cunoaște-o pe tânăra meșteră din Hiliuți, Ileana Ciobanu, care și-a deschis propriul atelier de broderie și tapiserie „Atelier Cuminte”
3 Mai

Ileana Ciobanu este o tânără meșteră din satul Hiliuți, raionul Rîșcani, care și-a deschis propriul atelier de broderie și tapiserie –„Atelier Cuminte”. Artista este pasionată de arta textilă, adunând în palmaresul său un număr impunător de țesături și piese vestimentare create manual. Toate lucrările artistei au caracter autentic.

Solicitată de reporterul CURENTUL, protagonista ne-a relatat cum a fost constituit conceptul atelierului de creație.

„Conceptul unui atelier, în care aş putea crea, s-a plămădit de mult timp în mintea mea, eu fiind o persoană care iubeşte libertatea de exprimare, de organizare a spațiului de muncă şi materializare a diverse proiecte artistice. Totuși, am stagnat în realizarea acestui concept, neavând resurse financiare. Apoi am decis să fac un prim pas şi să creez atelierul acasă, ca mai târziu să pot merge mai departe şi realiza ideea în plinătatea sa”, a menționat tânăra.

Dragostea pentru arta textilă, ea a preluat-o din familie, exemple fiind mama și sora mai mare.

„Sora mi-a demonstrat o tehnică de broderie care îmi place cel mai mult – bătut, cu ajutorul căreia pot fi create adevărate picturi pe pânză. Alte tehnici le-am învățat singură, practicând și inspirându-mă de pe internet. În special îmi plac tehnicile japoneze (boro) şi cruciulița, pe care vreau să o practic curând. Tehnica de tapiserie am învățat-o de la mama, ea mi-a demonstrat unele secrete fără de care e complicat să faci un covor. Pe lângă aceasta, am printată în memorie amintirea unui covor pe care l-a țesut mama cu sora mea. Când eram mai mică, într-o tehnică de tapiserie care, am aflat mai târziu, că este tipic marocană şi o cunosc încă de atunci”, a povestit artista.

În procesul de creație, Ileana se bazează pe intuiție, iar uneori îi apare chiar în vis tehnica de realizare a unei lucrări.

Ce ține de tematica abordată, atât în țesăturile decorative, cât și în cele vestimentare, meștera păstrează elemente autentice. Și mai mult, pune accent pe lucruri reciclate.

„E greu să stabilim acum o graniță a ceea ce este autentic, dar pe mine mă inspiră şi mă ademeneşte tot ce este străvechi. Autenticul devine o cheie care mă ajută să văd realitatea dintr-un alt punct de vedere şi contribuie la o înțelegere mai profundă a lucrurilor. Atunci când înțelegi că lucrurile noi sunt un vechi metamorfozat, dar constituit din aceleaşi elemente, lumea ți se dă peste cap şi timpul începe a curge altfel. E un moment frumos în care poveştile încetează să existe paralel cu realitatea, dar sunt însăşi realitatea, şi există, nu cândva, pe un plai mioritic, dar aici şi acum”, a conchis tânăra.

Lucrările artistei pot fi vizualizate și procurate prin intermediul rețelelor de socializare ale ei.

„La moment produsele pot fi cumpărate la un preț mic, ajustat pentru cumpărătorul local care încă nu prețuieşte destul munca manuală şi lucrurile reciclate și supra-reciclate. Nu am un magazin fizic, dar pentru a comanda produsele există opțiunea de a-mi scrie direct pe email sau rețele pe socializare, unde sunt prezentate produsele”, a precizat ea.

Totuși, artista Ileana Ciobanu preconizează în timpul apropiat să creeze un shop online, pentru a face vizibile produsele textile atât cumpărătorilor la nivel local, cât şi internațional.

Doina Buruiană

Inapoi la arhiva noutaților