[ X ]
[ X ]
[ X ]
(FOTO) Covorașe tradiționale țesute la stativele moștenite de la bunica. Afacerea moldovencei Olga Gurgurova
17 Noiembrie

Olga Gurgurova este o meșteriță din Republica Moldova, care mai bine de șase ani promovează prin activitatea sa valorile naționale. Covorașele pe care le produce înglobează în ele părticele din trecutul țării, deoarece sunt realizate manual și abordează stilul tradițional. Lucrările se deosebesc prin cromatica lor, sunt de diverse forme și totodată ușor de întreținut.

Contactată de reporterul CURENTUL, meșterița ne-a comunicat despre specificul covorașelor: „Ideea de a țese Covorașe tradiționale vine de fapt din obiceiurile familiei. Bunica fiind meșter popular și cunoscută ca meșteriță în sat și în raion, nu țesea doar covoare, dar și prosoape pentru nunți, covoare basarabene, laicere sau țolișoare, broda fețe de masă în stil național, croșeta și împletea.

De asemenea, bunica cosea haine la mașină. Singură le croia, realizând lucrări minunate. Câteva din lucrările ei le-am păstrat până în prezent. Întotdeauna mi-am dorit să continui această tradiție și iată deja de 6 ani producem Covorașe tradiționale.

Lucrăm în primul rând din pasiune și dragoste. Primesc o enormă plăcere să dăruiesc oamenilor nu doar un simplu covoraș, dar unul creat cu suflet”, a relatat Olga Gurgurova.

Stativele, precum și toate instrumentele necesare, protagonista le-a moștenit din familie. Ele au fost păstrate mulți ani, după care utilizate la producerea țolișoarelor în diverse stiluri, de la vintaje, până la moderne.

„Noi permitem clienților să aleagă culorile și dimensiunile covorașelor, astfel acestea se încadrează în orice locuință, indiferent de design”, a adăugat meșterița.

Ce ține de procesul de realizare a covoarelor, toate activitățile, inclusiv pregătirea aței, tăiatul coardelor și țesutul se efectuează manual. La aceste lucrări participă întreaga echipă a protagonistei, formată din cinci membri, dintre care doi sunt voluntari.

„Îmi doresc ca ceea ce facem noi să fie apreciat de fiecare cetățean al Republicii Moldova, fiindcă avem aceleași tradiții și doar împreună putem transmite aceste valori urmașilor noștri”, a mai spus ea.

FB_IMG_1605534205452

Prețul covorașelor este 400 lei pentru un metru linear. Ele se vând online, pe pagina oficială de facebook și Instagram:
https://www.facebook.com/MiorDecor/

https://www.instagram.com/p/CHTNXffFW4K/?igshid=farlakuh1zr8

Doina Buruiană, stagiar

Inapoi la arhiva noutaților