[ X ]
[ X ]
[ X ]
(FOTO) Confecționează bijuterii încă din școală: „Din 2019 a devenit un hobby mai avansat”
1 Aprilie

Confecționează bijuterii hand-made de la vârsta de 13 ani. Este vorba despre meștera din orașul Cricova, Cristina Bejenari care a moștenit pasiunea pentru frumos de la mama sa. La moment produce cercei, coliere, broșe, papioane și alte obiecte decorative, ce-i port amprenta și o identifică ca artistă.

Solicitată de reporterul CURENTUL, protagonista a descris când și cum a început să practice activitatea dată.

„Sunt meșter popular al Republicii Moldova datorită mamei mele, Nona Tulea. Am preluat de la ea pasiunea de a crea frumosul, de a crea ceva unicat, excepțional, nu numai în tehnica în care execut bijuteriile, dar și brodat, croșetat și tricotat. Totuși, m-am oprit anume la confecționarea obiectelor decorative, fiindcă mă frapează rezultatul. Mama stă la baza temeliei mele, pe care o dezvolt mai departe.

Confecționez așa bijuterii din anul 2008, fiind eleva în clasa VIII-a. Din start realizam lucrări pentru mine, prietene, colege, dar din anul 2019 a devenit un hobby mai avansat, cu participarea la târguri, deschiderea paginii pe rețele sociale, conlucrarea cu clienții”, relatează meștera.

Artista confecționează cercei, coliere, brățări, broșe, papioane, cravate, elastice pentru păr, brâuri și alte obiecte în tehnica „frivolite”.

„Aceasta este o tehnică de țesut dantelă manuală, folosind navete speciale sau ace cu un capăt contondent. Pentru a confecționa așa bijuterii avem nevoie de ață, mărgele, pietre, perle, croșetă, suveică și furnitură. Pe suveică se deapănă ața, se pune cantitatea necesară de mărgele și se începe lucru. Ulterior se alege modelul, schema dorită și nod cu nod , biser lingă biser, prinde formă bijuteria”, povestește ea.

Timpul de executare a lucrărilor variază în dependență de complicitatea modelului și durează de obicei până la câteva săptămâni.

Bijuteriile pot fi achiziționate online. „Totodată, particip la târgurile care se organizează, unde lucrările pot fi văzute și procurate. Bijuteriile sunt execute și la comandă, după modelul și culoarea dorită de client, pot fi confecționate și personalizate după stilul de vestimentație cu care clientul vrea să le asocieze. Bijuteria evidențiază, doar trebuie sa știi cum să folosești acest lucru”, conchide artista.

Bijuteriile originale sunt distribuite și peste hotare, ajungând până în Germania, Italia și Franța.

„În acest an au fost planificate și unele colaborări în afara țării, dar din păcate pe perioada pandemiei au fost înghețate. Vreau să accentuez că peste tot sunt apreciate, achiziționate și purtate cu drag lucrurile făcute manual”, susține Cristina Bejenari.

Meștera are așteptări mari de la activitatea sa, pe care în viitor visează să o dezvolte.
„Cu pași mici spre visuri mari – treptat va fi tot, este nevoie de răbdare, timp, putere și voință”, menționează aceasta.

De menționat că prețurile bijuteriilor artizanale depind de model și încep de la 100 lei.

Doina Buruiană

Inapoi la arhiva noutaților