[ X ]
[ X ]
[ X ]
(FOTO) Conducerea AȘM a participat la înverzirea Grădinii Botanice
7 Noiembrie

Conducerea Academiei de Științe, împreună cu reprezentanți ai Aparatului CSȘDT, Institutului de Cercetări Juridice şi Politice, Institutului de Filologie și Institutului Patrimoniului Cultural ale AŞM, au participat la lucrările de înverzire pe teritoriul Grădinii Botanice, transmite CURENTUL.

În urma activităţilor comune desfăşurate au fost plantaţi cca 150 de arbori și arbuști, care vor suplimenta colecțiile Grădinii Botanice. De asemenea. sub îndrumarea specialiştilor din cadrul instituţiei, în Laboratorul de floricultură s-a efectuat un volum enorm de lucru la plantații de flori – de la tăierea, curățarea, prelucrarea, sădirea, până la pregătirea plantelor pentru iarna, iar în Laboratorul de resurse vegetale, voluntarii au lucrat din greu la butășirea lavandei pentru a crea o nouă plantație-mamă.

La acțiunea de înverzire a participat prim-vicepreședintele AȘM, acad. Ion Tighineanu, care a plantat mai mulți arbori, după care a vizitat și celelalte sectoare destinate amenajărilor de sezon. Totodată, prim-vicepreședintele AȘM a vizitat colecția de plante energetice care, potrivit dr. Vitalie Țîței, șef Laborator resurse vegetale, constituie baza producerii energiei renovabile, biomasa care astăzi este foarte solicitată pe piața autohtonă.

Ulterior, acad. Tighineanu a vizitat și sistemul de producere a energiei termice din biomasă, mai exact, Cazangeria Grădinii Botanice, proiect realizat și promovat în cadrul unei colaborări de succes cu Agenția de Inovare și Transfer Tehnologic (AITT), susținut de Consiliul Suprem pentru Știință și Dezvoltare Tehnologică al AȘM, testat în luna august curent. Cazangeria lucrează la capacitatea deplină, ceea ce, potrivit sursei, permite economisirea a cca 1,3 din resursele energetice pentru întreținerea spațiului Grădinii Botanice.

Gradina Botanică (Institut) a AȘM își ia începutul din septembrie 1950, în baza Sectorului de Botanica. Sub conducerea academicianului A. Ciubotaru a fost construita actuala Gradină Botanică, care se întinde pe o suprafață de 104 ha.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților