Colecționarul Petru Costin, Muzeul Serviciului Vamal al Republicii Moldova și Galeria colecționarului „Petru Costin” a Consiliului Raional Ialoveni, sub patronajul Ambasadei Republicii Moldova în Ungaria, au expus, la 16 decembrie curent, o expoziție inedită de timbre poștale ale Moldovei suverane, informează CURENTUL.
Evenimentul a avut loc în capitala Ungariei, Budapesta, în Muzeul Mărcilor Poștale, fiind unul dintre cele mai bogate muzee de acest profil din lume.
Colecția prezentată de organizatori este compusă din aproximativ 1000 de timbre poștale emise pe parcursul a 30 de ani de la proclamarea independenței Republicii Moldova și reflectă cele mai importante evenimente, personalități emerite, tradiții, valori culturale comune ale statului moldovenesc, cum ar fi aniversările de la declararea independenței, aderarea R. Moldova la ONU, participarea la jocurile olimpice, fauna și flora Moldovei, relicve istorice și arheologice etc.
Expoziția a fost deschisă de către Ambasadorul Republicii Moldova în Ungaria Oleg Țulea și conducerea Muzeului. Totodată, la deschiderea expoziției a luat parte ex-Ambasadorul Ungariei în Republicii Moldova, György Varga, care în discurs a apreciat importanța actualei expoziții în relațiile cultural-istorice a două țări.
În context, menționăm că în cadrul expoziției a fost prezentată o marcă poștală deosebită, iar toți organizatorii au pus pe ea semnătura.
Precizăm că, la 16 ianuarie 2022, Republica Moldova și Ungaria vor marca 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice. Iar, cu această ocazie, în expoziția actuală au fost incluse o serie de timbre poștale cu date marcante ce reflectă relația bilaterală, precum: „Aniversarea a 20 de ani de relații diplomatice moldo-ungare”, „Arme străvechi de pe teritoriul Moldovei”. De altfel, prima expoziție internațională – Budapesta 2008 (autorul expoziției Petru Costin) și alte timbre poștale importante.
Amintim că, Petru Costin este unicul cetățean al Republicii Moldova care a înscris de două ori țara noastră în Cartea Recordurilor Mondiale „Guinness”. De asemenea, este autor a peste 300 de expoziții.
Cristina Tomac