În luna martie, curent, se împlinesc cinci ani de la plecarea primului contingent al Armatei Naţionale în operaţiunea KFOR din Kosovo, decizia de detaşare a militarilor fiind aprobată de Parlamentul Republicii Moldova, la 1 noiembrie 2013, transmite CURENTUL.
Astfel, în perioada 2014-2019, peste 400 de ofiţeri şi subofiţeri moldoveni – infanterişti, genişti şi ofiţeri de stat major – au fost dislocaţi în baza multinațională „Camp Vilaggio Italia” a Grupării de Forțe Multinaționale MNBG-W (Multinational Battle Group – West), din localitatea Pech, Kosovo, acolo unde pe 11 martie 2014, pentru prima dată, a fost arborat drapelul de stat al Republicii Moldova.
Timp de cinci ani, militarii din cele 10 contingente al Armatei Naţionale au executat misiuni de pază şi apărare a obiectivelor de importanţă majoră, inclusiv a Mănăstirii Decane, de asigurare a securităţii bazei „Camp Vilaggio Italia” din Pech şi de patrulare a zonei de operaţii. Totodată, echipele de genişti au fost implicate în acţiuni de cercetare a terenului pentru depistarea şi identificarea muniţiilor rămase în sol din timpul războiului.
În prezent, în Kosovo se află cel de-al zecelea contingent moldovenesc, constituit din 41 de militari profesionişti, dintre care 33 de infanterişti, şapte genişti şi un ofiţer de stat major. Aceştia urmează să revină acasă în luna iunie curent, după şase luni de mandat.
Operaţiunea NATO de menținere a păcii din Kosovo este desfășurată în conformitate cu rezoluția 1244 a Consiliului de Securitate ONU, la ea participând actualmente peste 4 000 de militari din 28 de ţări.
Cristina Parfeni