Am lansat, astăzi, primul Centru Municipal de Vaccinare anti-Covid. Despre aceasta anunță primarul general al municipiului Chișinău, Ion Ceban, informează CURENTUL.
De dimineață el a vizitat centrul împreună cu responsabilii și reprezentanții Ministerului Sănătății, Agenției Naționale pentru Sănătate Publică și OMS, dar și reprezentanții mass-media, unde au arătat toate condițiile create.
„Mai mult, am vorbit despre cum are loc procesul de imunizare.
Vaccinarea este conform Planului Național de Imunizare anti-COVID-19.
O dată cu lansarea etapei a doua a campaniei de vaccinare, o prioritate sporită aici o vor avea profesorii și educatorii, dar și cadrele auxiliare, printr-un grafic bine stabilit pe fiecare instituție în parte, pentru ca micuții noștri, copiii, să poată reveni la școală, iar procesul educațional să fie pus pe rol.
Pe lângă noul Centru Municipal de Vaccinare, în capitală imunizarea împotriva COVID-19 se desfășoară și în alte instituții medicale, în Asociațiile Medicale Teritoriale, dar și în Spitalele cu profil Covid”, a spus Ceban.
Primarul a precizat că noul Centru Municipal de Vaccinare va avea un program zilnic între orele 8:00-18:00, în caz de necesitate va activa și în zilele de odihnă 8:00-15:00.
În cadrul Centrului sunt amenajate 6 posturi de vaccinare, iar fiecare post va reuși să imunizeze cca. 150 de persoane, astfel capacitatea zilnică de vaccinare poate ajunge până la 1000 persoane, în funcție de disponibilitatea vaccinurilor împotriva COVID-19.
Pentru eficientizarea și ordonarea procesului de vaccinare, imunizarea se face printr-un sistem electronic de gestionare a fluxului de persoane în baza rândului electronic.
Totodată, pentru cazurile de reacții adverse sau alte complicații a fost amenajată o sală specială care dispune de surse de oxigen, seturi antișoc și un aparat de respirație artificială.
Conform protocolului, fiecare persoană imunizată este monitorizată de medicul-specialist în sala de așteptare post-vaccinare timp de 15 minute.
Conform fluxului unidirecțional, persoanele ies din clădire pe o ușă separată pentru a reduce din interacțiunea cu alte persoane și riscurile de infectare.
Fiecare persoană imunizată primește un certificat de vaccinare cu: numele și prenumele, vârsta, adresa, codul numeric personal (IDNP), date despre vaccin (doza 1 sau ulterior doza 2, denumirea vaccinului, seria lotului, data expirării), denumirea Centrului de Vaccinare și semnătura medicului-coordonator.
„Costul total de dotare și operaționalizare a Centrului Municipal de vaccinare a constituit cca 200 mii lei, bani alocați din bugetul municipal. Spațiul amenajat este oferit cu titlu gratuit de către ASEM. Scopul acestui Centru este să creștem numărul celor imunizați”, a conchis primarul.
Cristina Gurez