Institutul de Fiziologie și Sanocreatologie al AȘM a editat recent Monografia „Problema sănătății. Sanocreatologia. Necesitatea societății în dezvoltarea ei”. Este primul volum al Tratatului „Bazele științifice și practice al Sanocreatologiei”, consacrat științei noi – Sanocreatologia, destinată să elaboreze bazele științifice și practice ale creării și menținerii dirijate a sănătății somatice și psihice, transmite CURENTUL.
Lucrarea este rezultatul cercetărilor de mai mulți ani al grupului de autori – acad. Teodor Furdui, dr. Valentina Ciochină, dr. Vlada Furdui, dr. Aliona Glijin, dr. Valeria Vrabie, dr.hab. V. Șeptițchi, coordonat de academicianul Teodor Furdui, fondatorul Școlii „Fiziologia stresului și Sanocreatologia.
În volum este descrisă detaliat problema care amenință evoluția progresivă a omului – sănătatea societății; cauzele și factorii degradării precoce a organismului uman și căile de supraviețuire a lui; încercările istorice ale societății de a forma orientat organismul uman; argumentele realității de a crea și menține dirijat sănătatea, necesitatea societății în dezvoltarea sanocreatologiei; premizele, obiectul, obiectivele, principiile metodologice, metodele de cercetare, noțiunile de bază și interrelațiile sanocreatologiei cu alte științe; problema sănătății ca punct de reper în sanocreatologie; glosarul termenilor sanocreatologici.
În prefața lucrării, semnată de academicianul Teodor Furdui, savantul menționează că „recomandările expuse în acest volum nu sunt spontane, ci s-au cristalizat pe parcursul mai multor ani de reflecții și cercetare a problemelor de sănătate, stres, adaptare, dereglări funcționale etc., probleme care probabil, au fost sesizate și de alți savanți și specialiști în domeniul științelor despre om”.
Tratatul este destinat sanocreatologilor, fiziologilor, medicilor și specialiștilor interesați de problema creării și menținerii sănătății, dar prezintă interes și pentru specialiști din alte domenii ale științelor medicale și biologice.
Cristina Parfeni