Fostul ministru al Economiei, Valeriu Lazăr, se arată nemulțumit că nu a fost invitat la audierile Comisiei parlamentare de anchetă privind concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău și a fraudei bancare, în contextul că ar fi putut aduce anumite informații, transmite CURENTUL.
În cadrul unei conferințe de presă, Valeriu Lazăr a spus că a fost invitat la Comisia de anchetă condusă de Alexandru Slusari, dar ar fi avut ceva de spus și la Comisia de anchetă condusă de Igor Munteanu.
„Alți trei colegi de-ai mei, cărora li s-a aplicat ștampila de trădători de patrie, nu au fost invitați la Comisia de anchetă condusă de Igor Munteanu. Unul dintre motive ar fi că Raportul este deja pregătit. Am înțeles că nici nu se preconizează să fim invitați. Vorbesc aici de Tudor Copaci, pe atunci directorul APP, și Angela Susanu, interimar la APP. Sunt obligat să constat că se încalcă prezumția vinovăției și lucrurile astea continuă nu am decât a merge în instanță”, a spus Valeriu Lazăr.
În acest context, Valeriu Lazăr a vorbit despre unele declarații făcute de actuala guvernare la adresa sa, pe timpul când era ministru, despre devalorizarea BEM-ului. Valeriu Lazăr a spus că a fost vizat în doar un episod: cel al creșterii capitalului.
De asemenea, fostul ministru a vorbit și despre AIC. „Dacă m-ar fi invitat, le-aș fi explicat că Aeroportul este asimilat frontierei de stat. Este lipsit de logică să învinuiești Avia Invest-ul sau orice ar gestiona că s-a admis unele breșe în sistemul de securitate. Știți ce servicii de securitate sunt la Aeroport? Dacă cineva a trecut liber în fața controlului cu anumite obiecte interzise sau însăși persoanei îi este interzis să părăsească țara, atunci avem breșe serioase de securitate. Mi se pare ridicolă și afirmația despre înalta trădare. De asemenea, nu pot să cred că oricare analiză juridică este incorectă și toți juriștii incompetenți”, spune Valeriu Lazăr.
„Ce aș fi făcut eu? În primul rând o analiză profundă juridică. Apoi m-aș întreba dacă este nevoie pentru ca Aeroportul să fie întors statului. Să zici că ai promis asta în campanie electorală. Bine, ai promis oamenilor, dar, odată ce ești un funcționar public, îndeplinești ceea ce trebuie”, mai spun Lazăr.
Cristina Parfeni