[ X ]
[ X ]
[ X ]
Fostul director al Autorității Aeronautice Civile, repus în funcție
22 Ianuarie

Octavian Nicolaescu, fostul director al Autorității Aeronautice Civile (AAC), demis la data de 15 octombrie 2019, a fost repus în funcție prin Hotărârea Judecătoriei Chișinău, sediul Râșcani, cu executare imediată din 21 ianuarie 2021, informează CURENTUL.

„Anterior, Dl. Nicolaescu, a mai deținut această funcție în perioada octombrie 2018- septembrie 2019, reușind în perioada mandatului său să impulsioneze dezvoltarea aviației civile pe domeniul extern. Începând cu octombrie 2018 (momentul numirii în funcție a Dlui Nicolaescu), echipa Autorității Aeronautice Civile a avut mai multe ședințe de lucru reprezentanții Comisiei Europene și autoritățile de reglementare din domeniul aviației civile din alte state UE pentru a evalua și elimina lacunele depistate în activitatea operatorilor aerieni naționali și a AAC. În urma evaluării efectuate de către inspectorii EASA în luna Februarie 2019 pentru perioada 2017-2019 au fost depistate neconformități majore, motiv pentru care unele companii aeriene din Republica Moldova au fost incluse în lista de siguranță a UE”, susțin reprezentanții AAC.

Totodată, Autoritatea declară că în perioada de după misiune AAC a elaborat și coordonat cu reprezentanții Comisiei Europene un plan de acțiuni corective, menite să înlăture neconformitățile identificate și să permită excluderea operatorilor naționali din Lista de Siguranță a UE în aprilie 2020.

În același timp, AAC susține că a întreprins toate măsurile pentru implementare a planului de acțiuni, fapt care a fost pozitiv apreciat de reprezentanții Comisiei Europene, iar conducerea Autorității Aeronautice Civile fiind încurajată să continue același parcurs, ce ar impulsiona excluderea operatorilor naționali din Lista de Siguranță.

„După demiterea dlui Nicolaescu planul de acțiuni nu a mai fost implementat, operatorii naționali rămânând, cu regret, în continuare în Lista de Siguranță a UE”, spune sursa.

În acest fel, AAC menționează că Octavian Nicolăescu își va continua parcursul profesional. „Contribuind la dezvoltarea continuă a domeniului care i-a fost încredințat să-l gestioneze și să asigure desfășurarea activării tuturor agenților aeronautici în siguranță”, spun reprezentanții AAC.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților