[ X ]
[ X ]
[ X ]
Foștii reprezentanți ai PDM în Guvern au prezentat rapoartele de activitate pentru 8 luni de mandat
9 Noiembrie

Foștii reprezentanți ai PDM în Guvernul Chicu: Alexandru Pînzari, Cristina Lesnic, Igor Șarov și Sergiu Răilean, au prezentat principalele realizări în perioada celor 8 luni de mandat, transmite CURENTUL.

Fostul vice-prim-ministru pentru Reintegrare, Cristina Lesnic a declarat că pleacă cu demnitate și cu capul sus.

„Am depus efort ca subiectul drepturilor omului să ajungă pe agenda internațională și la Comitetul permanent al OSCE și agendei viitoarei conferințe în formatul „5+2”. Am solicitat restabilirea circulației pentru 8 școli din regiune și m-am asigurat că începutul anului școlar să se desfășoare în condiții egale. Am identificat resurse financiare care datorită sprijinului UE am cazat 45 de medici care nu au avut posibilitatea să se deplaseze la muncă. Am facilitat ca proprietarii de terenuri agricoli să poată avea acces la prelucrarea terenurilor. Am acordat sprijin pentru repatriere pentru cei care au domiciliu în regiune, au fost repatriate 1 500 persoane. Am asigurat implementarea programului național pentru reintegrare, în cadrul căruia localitățile din zona de securitate au beneficiat de proiecte de reintegrare de circa 15 mln. lei. Am asigurat mecanismul de asigurare pe perioada pandemiei a importului de medicamente și produse farmaceutice să fie destule. Am acceptat o vizită tehnică a OMS să se deplaseze în regiune și să elaboreze un set de recomandări. Am extins termenul de înmatriculare a transporturilor din regiune. În procesul de dialog cu unii colegi am asigurat 25 de ședințe ale grupurilor de lucru pe diferite domenii. Am acordat asistență pentru solicitările de ordin personal. Am efectuat o analiză consistentă cu privire la deplasările convoaielor de la Tiraspol către Cobasna, am asigurat ca patrule în regiune să fie cu regularitate. Cei doi piloni pe care m-am bazat a fost respectarea drepturilor omului și eliminarea posturilor ilegale. Plec cu demnitate și capul sus. Mulțumesc tuturor care au sprijinit procesul de reintegrare a țării”, a spus Cristina Lesnic.

Fostul ministru al Apărării, Alexandu Pînzari a spus că a venit în această funcție într-o perioadă sofisticată – „în primele zile de instaurare a regimului special în țara noastră”. „Mă bucură faptul că armata se menține în top 3 instituții de încredere din partea cetățenilor”, a declarat Pînzari.

Prin urmare, el a enumerat principalele acțiuni efectuate de Ministerul Apărării în perioada în care s-a aflat la șefie: 2 600 de medici au fost transportați de militari în perioada complicată, la serviciu și de la serviciu; 120 militari au participat la lucrările de amenajare a Centrului Covid-19; Geniștii Armatei au identificat și distrus peste 2 mii de explozive. Totodată, Pînzari a spus că a reușit să întreprindă vizite în toate unitățile militare din țară. În același timp, ex-șefia Ministerului a declarat că a decis să ajute și pe cei mai vulnerabili: „Am lansat o linie de telefon pentru veterani. Am primit sute de solicitări. Linia este valabilă și astăzi”, a declarat Pînzari.

Fostul ministru al Economiei și Infrastructurii, Sergiu Răilean a menționat că restricțiile impuse de starea de urgență au pus la pământ ramuri întregi de activitate, proiecte și în acest context a fost nevoie de regândirea strategiilor și căutarea unor noi soluții.

„În urma consultărilor cu Asociațiile de business am propus o serie de măsuri fiscale și financiar – bancare pentru susținerea de urgență a mediului de afaceri, precum și mecanismul de subvenționare. Măsurile au inclus subvenții, amânări de taxe și impozite, reducerea și compensarea ratei de bază a creditelor. Ne-am focusat pe repornirea economiei prin programe și inițiative. Am reușit să simplificăm procedura de înregistrare a medicamentelor, am lansat foaia de parcurs pentru impulsionarea digitalizării economiei și dezvoltării comerțului electronic.

Am reușit să implementăm programul „Drumuri bune” în proporție de 70%. Am aprobat amendamentele la Codul funciar. Am instituit un grup de lucru pentru reabilitarea Filarmonicii Naționale. Am creat un grup de lucru pentru revizuirea Codului construcțiilor și urbanismului, documente care poate fi promovat în Parlament. Am reușit să obținem finanțarea în anul viitor a lucrărilor de reparație a 150 km de drumuri locale în valoare de 100 mln. euro, BERD și BEI au confirmat acordarea a 300 mln. euro pentru reparația drumurilor naționale. Am asigurat finalizarea gazoductului Ungheni-Chișinău. Am continuat procesul de interconectare energetică a RM și României. Am semnat Acordul de împrumut cu BERD în cadrul proiectului II de îmbunătățirea a sistemului de alimentare cu energie termică. Am purtat dialog activ cu BEI și BERD și Consiliul Europei asupra proiectului eficienței energetice în RM. Am deschis piața serviciilor avia cu SUA pentru transport pasageri și cargo. Am lansat „e-Autorizație”. Am finalizat ajustările la Codurile transportului rutier, feroviar, am scos bariera agenților economici. A fost obținută derogarea de la moratoriu pentru combaterea traficului de persoane. Am asigurat desfășurarea schimburilor comerciale în contextul restricționărilor. Am menținut comunicarea cu partenerii externi. Până la sfârșitul anului ne-am propus o serie de proiecte. Sper că ministrul următor va asigura continuarea proiectelor începute”, a spus Sergiu Răilean.

Fosta șefie a ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov a susținut că a fost important să realizeze 2 lucruri. „251 de zile, aproape 36 de săptămâni, am fost alături de dumneavoastră. În perioada indicată a fost crucial să realizăm două lucruri, aparent incompatibile, în pandemie: să asigurăm un proces de învățământ cât mai aproape de situația normală, asigurând în același timp sănătatea elevilor și a profesorilor”, a spus Șarov.

„Am reușit să dezvoltăm educația digitală ca o premise pentru o școală modernă și sincronă cu cerințele timpului”, a precizat fosta șefie a Ministerului. Totodată, el a spus că a fost creat grupul național de coordonare a siguranței în educație, care contribuie la monitorizarea situației epidemiologice în instituțiile de învățământ. În același timp, a fost creată biblioteca digitală cu 2 500 de lecții video și 4 500 de lecții pentru elevii claselor I-XII.

„În perioada mandatului meu de ministru, digitalizarea educației a fost un deziderat al ministerului. Astfel, până la sfârșitul anului 2020 în sistemul educațional din Republica Moldova vor ajunge 20 mii de unități de calcul”, a mai adăugat Șarov, cu privire la realizările sale.

Cristina Parfeni

Mihaela Conovali

Inapoi la arhiva noutaților