[ X ]
[ X ]
[ X ]
Foști Președinți ai CC: „Condițiile pentru concursul de selectare a noilor judecători ai CC trebuie să fie mai drastice”
3 Iulie

Condițiile concursului pentru alegerea noilor judecători trebuie să fie mai drastice. De această părere sunt doi foști Președinți ai Curții Constituționale, transmite CURENTUL.

Fostul Președinte CC, Victor Pușcaș, a spus că, CC s-a creat să fie înafara celorlalte puteri de stat, să fie supremă.

„Noi am preluat doctrina europeană de constituire a CC, pentru ca să lucreze în baza Constituției, judecătorul să fie la straja Constituției. Greșelile făcute în ultima perioadă de CC nu au mai fost. Din 2013, când s-a schimbat componența, CC s-a îndepărtat de principiile jurisdicției constituționale. A început să preia alt principiu – sistemul anglo-saxon. CC a început să creeze noi norme de drept și să analizeze alte întrebări, ce nu țin de competența sa. Consider că, anunțul privind desfășurarea concursului de selectare a noilor judecători trebuie să conțină condiții mai dure. Să studieze nivelul corespunzător al candidatului, pentru ca să nu fie politizat: să nu fie membru de partid în ultimii 5 ani, să fie cetățean al RM, să aibă viza de reședință doar a RM, să corespundă legilor anticorupție, iar concursul să se desfășoare înainte cu 2 luni de la expirarea mandatului actualilor judecători”, a spus Victor Pușcaș.

La rândul său, Dumitru Pulbere, fost Președinte al CC, a fost de acord cu afirmațiile făcute de Victor Pușcaș.

„Poate ar trebui să existe unele pretenții față de noi, cei care am lucrat până în 2013. Țin minte, în vremea când eram deputat, CC avea o autoritate față de noi. Când un deputat spunea în Parlament că va merge cu proiectul de lege la CC, toți aveau temeri. CC demonstra că poate rezolva anumite întrebări fără a intra în contradicție cu Constituția. După 2013, CC a început să inventeze norme noi, să se bage cu deciziile sale pentru a crea noi norme constituționale. Judecătorii spuneau că deciziile CC sunt parte a Constituției, dar ei au uitat că – Constituția e Legea Supremă și nici o decizie nu poate corespunde cu ea. CC trebuie să activeze fără implicarea politicului. Sunt de acord cu domnul Pușcaș – că trebuie de înăsprit condițiile pentru concurs”, a spus Dumitru Pulbere.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților