[ X ]
Fost vicepremier pentru Reintegrare: Noi suntem pregătiți pentru pace?
15 Ianuarie

Fostul vicepremier pentru Reintegrare, Alexandru Flenchea, spune că discuțiile între Rusia și Occident din această săptămână nu au adus rezultate imediate, dar nici nu au fost un eșec, transmite CURENTUL.

„Ambele părți au lăsat loc pentru continuarea dialogului, iar comunicatele oficiale la Moscova au fost ceva mai reținute decât declarațiile diplomaților ruși făcute la Geneva, la Buxelles și la Vienna. La moment, cel puțin, e război al nervilor care potențial poate degenera într-un război adevărat. Scenariu în care țara noastră va avea rol de observator și de victimă colaterală. Indiferent dacă va fi război sau nu, în 2022 va înceta să existe arhitectura de securitate creată la sfârșitul războiului rece. Această arhitectură a început să fie dezasamblată odată cu ieșirea Rusiei din Tratatul privind Forțele Armate Convenționale în Europa. Vom intra în 2023 într-un nou sistem de securitate în Europa și ne dorim cu toții ca această tranziție să fie una pașnică. Cu alte cuvinte să vorbească diplomații, nu tunurile. Iar în așa scenariu Republica Moldova nu mai are dreptul să fie doar un observator. Dacă nu ne implicăm – cei mari vor decide soarta noastră fără a ține cont de părerea și interesul nostru”, spune Flenchea.

În context, el se întreabă dacă Republica Moldova este pregătită pentru scenariul negocierilor.

„Noi știm ce viitor vrem pentru statul nostru în hotarele lui internațional recunoscute? Atunci când va veni timpul deciziilor lucrurile vor evolua foarte repede și trebuie să ai răspunsurile pregătite. După ce timp de decenii ceri retragerea trupelor și munțiilor străine de pe teritoriul tău trebuie să ai un plan detaliat bun de pus pe masă care să răspundă la întrebări: cine anume pleacă, câți purtători de uniforme? Pe unde pleacă, în cît timp și de câți bani ar fi nevoie? Ce facem cu munițiile expirate, câți bani ar costa distrugerea lor și de cât timp ar fi nevoie pentru distrugerea lor? Cine plătește? Cum asigurăm protecția mediului și siguranța locuitorilor din zonă? Un short-list al companiilor cu experiență în distrigerea munițiilor expirate. Cerem sau nu despăgubiri? Cum asigurăm securitatea țării în noile realități? Care sunt limitele de compromis pentru țara noastră? Nu vrem război, vrem pace. Pacea necesită multe eforturi și investiții intelectuale mari. Noi suntem pregătiți pentru pace?”, se întreabă fostul vicepremier pentru Reintegrare.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților