[ X ]
Fost șef al Fiscului: Problema nu este în lipsa resurselor financiare, dar în gestionarea acestora
25 Octombrie

Fostul șef al Inspectoratului Fiscal de Stat (astăzi Serviciul Fiscal de Stat), Ion Prisăcaru, spune că problema guvernării R. Moldova nu este lipsa resurselor financiare, dar incapacitatea gestionării acestora, transmite CURENTUL.

El spune că mijloace financiare enorme sunt şi în interiorul ţării, care spre regret, de asemenea, sunt gestionate iraţional, iar o mare parte se fură.

„Deci, problema constă în ineficienţa guvernărilor pe care le-am avut.

De aceea, de la noua guvernare se cere o revedere radicală a problemelor cu care se confruntă ţara, în primul rând, focusându-ne pe eficientizarea activităţii guvernului, tuturor instituţiilor guvernamentale”, spune Ion Prisăcaru.

În context, Ion Prisăcaru s-a referit la situația economică:

„Cum putem vorbi astăzi de situaţia economică a ţării, dacă inclusiv şi actualii guvernanţi se plâng, dar nu întreprind nimic, în situaţia în care nu dispunem de o informaţie complexă privitor la toate activele (averea) statului, cu atât mai mult de valoarea acestora. În toţi aceşti ani statul a făcut doar o încercare în anul 1997 să-şi evalueze toate activele sale, dar şi aceea nu a fost realizată, a eşuat. Din această cauză astăzi în proprietatea statului practic la toate instituţiile publice şi întreprinderile cu capital majoritar de stat sunt active care în evidenţa contabilă nu au nici o valoare s-au au o valoare simbolică, dar în realitate acestea au valori de piaţă de zeci şi sute de milioane de lei şi nimeni nu doreşte şi nu a dorit să repare această situaţie. Ştiţi de ce? Pentru că în ape tulburi mai bine se prinde peşte”, spune fostul funcționar.

O altă problemă ține de gestionarea activelor în întreprinderile de stat, de Consilii, care generează pierderi doar.

„De aceea, ar fi binevenit să se purceadă la o inventariere totală a tuturor activelor statului, inclusiv a activelor proprietate municipală, să se efectueze o reevaluare a acestora pentru a cunoaşte ce valoare are averea statului, implementând şi un nou Concept de gestionare a acestei averi, de gestionare a întreprinderilor de stat care va conduce la sporirea eficienţei gestionării acestora, corespunzător la obţinerea de venituri suplimentare în bugetele de toate nivelurile. Poate anume acesta trebuie să fie una din priorităţile guvernării?”, se întreabă Prisăcaru.

O altă problemă, după părerea sa, este nefuncţionalitatea legislaţiei.

„…iar pentru aceasta nimeni nu poartă răspundere. Legislaţia, fie ea bună sau rea, trebuie implementată şi îndeplinită. Dar ce avem de facto? Legislaţia este aplicată doar la nivel declarativ, iar instituţiile statului nu funcţionează. Avem structuri care sunt responsabile de a controla/monitoriza implementarea şi aplicarea în practică a legislaţiei de către instituţiile statului, dar în practică aţi citit măcar vre-un raport s-au aţi auzit de vre-un raport a Comisiilor parlamentare, a Corpului de control al prim-ministrului, care au anume aşa atribuţii prin care au informat societatea despre situaţia în ţară la acest compartiment? Cred că nu, deoarece asemenea rapoarte nici nu există.

În legătură cu această stare a lucrurilor, pentru ca legislaţia să funcţioneze în toate domeniile aceasta trebuie nu doar adoptată, dar structurile abilitate ale statului trebuie şi să monitorizeze implementarea, funcţionarea practică şi respectarea/îndeplinirea lor!”, mai spune Prisăcaru.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților