Fostul primar al Chișinăului, Serafim Urechean, este de părere că, acum, cel mai important este să fie ales un primar care va opri degradarea orașului, transmite CURENTUL.
Afirmația a fost făcută în cadrul unei conferințe la care a participat fostul edil al Capitalei.
Serafim Urechean a spus că pentru a îndrepta tot haosul produs din cauza construcțiile ilegale, trebuie mai mult de 100 de ani.
„Cel mai important ce trebuie de făcut astăzi, dar chiar și cu 15 ani în urmă, este să fie oprită degradarea orașului. Haosul acesta a construcțiilor să fie stopat, să încetăm la general tot ce se întâmplă în oraș. Se lucrează doar pe businessul unor anumiți oameni. Încercați să faceți o plimbare în Parcul Dendrariu, acolo nu e voie să se construiască ceva la distanța de 50 metri și noi vedem că se intră și pe teritoriu deja. Același Parc „Valea Trandafirilor” și „Valea Morilor”. Principala bogăție a acestor parcuri erau copacii, unde sunt ei acum? E greu să vezi ce se întâmplă și cu fațada arhitecturală a orașului. Au uitat toți de linia roșie, distanța dintre case, amplasarea etc. Noi, la timpul nostru, am luptat cu acest lucru, să nu admitem construcțiile ilegale. Este greu, pentru asta e nevoie de modificat Legea, să dispară gelozia asta între autoritățile centrale și cele municipale”, spune Serafim Urechean.
Fostul primar a vorbit și despre Planul Urbanistic General.
„Nu sunt de acord că nu există un asemenea plan. Au fost întocmite 3 astfel de Planuri în cei 600 de ani. În ’98, poate mai târziu, PNUD a oferit ajutor orașului nostru și a finanțat trecerea Planului General al economiei centralizate la cea înafara orașului. Adică fabricile și uzinele să nu se afle în centrul Capitalei, dar la periferii. Noi am început să facem acest lucru, este nevoie să fie continuat”, a mai spus Serafim Urechean.
De asemenea, el a menționat că ar fi necesar și trecerea la circulația multietajată.
„Se uită și de ecologia orașului. Țin minte cum pentru tăierea unui copac se ridica întreg orașul în picioare. Acum se taie fiecare copac și toți tac”, a mai completat Urechean.
Totodată, la capitolul construcții multiple care au apărut în Capitală, Serafim Urechean a menționat că se uită că orașul are sistem de canalizare, apeducte, termoficare, linii electrice sub pământ, care necesită la fel a fi reînnoite.
Cristina Parfeni