[ X ]
Fost judecător CCM: Nu am auzit politicieni, demnitari, deputați interesați de legea privind verificarea candidaților la funcții publice
6 August

Fostul judecător al Curții Constituționale și procuror general Corneliu Gurin spune că nu a auzit demnitari, politicieni sau deputați interesați de modul de executare a Legii privind verificarea titularilor și a candidaților la funcții publice, transmite CURENTUL.

Corneliu Gurin spune că „inventarea unor proceduri noi sună bine, dar multe din „novații” – deja au fost inventate și reglementate, trebuie doar să cunoaștem cum să le aplicăm”.

Corneliu Gurin a oferit câteva detalii despre Lege.

„Prin respectiva Lege se stabilește o procedură de evaluare ”externă” a candidaților și titularilor de funcții publice, cu excepția judecătorilor.

Conform acestei Legi organice, verificarea se efectuează de către Serviciul de Informații și Securitate, în scopul:

a) prevenirii şi combaterii corupţiei în autorităţile publice;
b) prevenirii ocupării funcţiilor publice de către persoane care prezintă o ameninţare pentru interesele securităţii naţionale;
c) determinării gradului de îndeplinire de către titulari şi candidaţi a cerinţelor de încadrare şi a gradului de respectare a restricţiilor stabilite de lege;
d) prevenirii, identificării şi excluderii factorilor de risc;
e) stabilirii autenticităţii informaţiilor comunicate de titularii şi de candidaţii la funcţii publice în documentele depuse pentru ocuparea lor;
f) realizării măsurilor prevăzute de lege, orientate spre excluderea faptelor ce pot constitui o ameninţare a intereselor securităţii naţionale.

Conform art.5 al respectivei Legi, sunt supuși verificării inclusiv titularii şi candidaţii ”…a) la funcţiile de demnitate publică ce se ocupă prin mandat obţinut direct, în urma alegerilor, cu excepţia alegerilor parlamentare sau locale, sau indirect, prin numire, specificate în Legea nr.199 din 16 iulie 2010 cu privire la statutul persoanelor cu funcţii de demnitate publică, cu excepţia candidaţilor la funcţia de judecător şi a judecătorilor în funcţie;”.

Lista funcțiilor de demnitate publică este inclusă în anexa la lege și este destul de mare, incluzînd și: – membrii Guvernului; – secretarii de stat; – șefii CNA, SIS, ARBI, SPCSB, SPPS; conducerea BNM; – membrii CEC, ANI, CNPF; – directorii autorităților administrative centrale; – procurorii și membrii CSP/CSM; – directorii mai multor agenții și autorități etc.

Procedurile aplicabile, verificarea rezultatelor și consecințele prezentării unor informații sunt descrise în Lege (pentru cei curioși)”, menționează Gurin.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților