[ X ]
[ X ]
[ X ]
Fost deputat: „Validarea mandatului de Președintă a RM pentru Maia Sandu trebuie să devină începutul schimbărilor sistemice privind organizarea și funcționarea statului”
17 Noiembrie

Fostul deputat liberal democrat, Iurie Țap, a punctează că victoria Maiei Sandu este exprimarea nemulțumirii cetățenilor privind administrarea proastă a treburilor publice, corupția sistemică în care s-a împotmolit puterea de stat, mizeria sărăciei care-i gonește pe cetățeni din țară, transmite CURENTUL.

Fostul deputat afirmă că este și o manifestare de încredere acordată președintei nou aleasă privind responsabilitatea, dar și capacitatea acesteia de a schimba lucrurile în bine.

„În acest context, validarea mandatului de Președintă a Republicii Moldova pentru Maia Sandu trebuie să devină începutul schimbărilor sistemice privind organizarea și funcționarea statului. Or, calitatea de garant al suveranității naționale îi atribuie funcției de președinte responsabilități privind supremația puterii de stat, pe plan intern, și independența națională în plan extern. În acest sens, președinta aleasă poate și trebuie să stăruie privind funcționarea autorităților statale în conformitate cu legea, monitorizând respectarea Constituției și cadrului normativ în vigoare, transpunerea coerntă a documentelor de politici  și în primul rând a Acordului de Asociere și Agendei respective, strategiilor sectoriale ce derivă din acestea, fapt ce ar putea asigura shimbările necesare”, scrie într-o postare pe o rețea de socializare Iurie Țap.

De asemenea, Iurie Țap consideră că o altă abordare ar fi în corespundere cu principiul bunei credințe ce trebuie să domine activitatea autorităților publice.

„Nu vom anticipa, dar, totuși, putem prevedea tentativele de sabotare în continuare de către majoritatea parlamentară ce se încropește deja, a revenirii la funcționarea normală a instituțiilor statului. În acest caz, viitoarea președină va trebui să intervină prompt prin instrumentele specifice ce i le acordă Constituția și legea.

Analiza profundă și multidimensională a activității Parlamentului, Guvernului, puterii judecătorești poate fi expusă în mesajele ce pot fi adresate Parlamentului privind principalele probleme ale națiunii, informând concomitent cetățenii despre aceste probleme, dar și  invocând responsabilii. Transparența este instrumentul de combatere a miniciunii și manipulării, dar și informării corecte a cetățenilor, fapt, care în eventualele alegeri parlamentare anticipate sau ordinare va asigura aprecierea obiectivă a actorilor politici implicați. Eventual, dacă se va confrunta cu un sabotaj vădit, președinta aleasă direct și având legitimitatea bazată pe votul cetățeanului va putea să se adreseze suveranului privind acțiunilie comune pentru asigurarea suveranității naționale/puterii poporului”, mai scrie Iurie Țap.

Totodată, el consideră că Maia Sandu trebuie să convină de comun acord cu opoziția parlamentară privind alegerile parlamentare anticipate, pentru formarea puterii politice care să reprezinte votul cetățeanului.

„Cu atât mai mult, că programul guvernului Chicu are „orizontul de timp limitat privind alegerile prezidențiale din toamna anului 2020””, a mai punctat Iurie Țap.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților