[ X ]
[ X ]
[ X ]
Fost deputat, despre lichidarea raioanelor și școlilor: „Să vedem cine cu adevărat a închis școlile”
7 Noiembrie

Fostul deputat liberal – democrat, Iurie Țap, îi aduce aminte Președintelui R. Moldova în exercițiu, Igor Dodon, că Guvernul Chicu și-a asumat răspunderea pentru Acordul de Asociere, Strategia privind refomra administrației publice pentru 2016-2020, care prevede reforma sistemului administrativ prin descentralizarea puterii, transmite CURENTUL.

„Sau poate nu cunoaște inițiativa guvernului privind reforma administrativ-teritorială pe care acesta a inițiat-o prin formarea grupului de lucru?! Dacă nu cunoaște, e grav de tot … Dar, dacă, totuși cunoaște, tacit acceptă aceste documente de politici pentru a da bine pe extern și a primi resurse financiare de la partenerii de dezvoltare, de fapt ducându-i de nas, totodată, în campania electorală spune cu totul altceva, adică păstrarea intactă a actualului sistem nefuncțional pentru a da bine la alegători, atunci este și mai grav. Or, minciuna și manipularea sunt la ele acasă”, menționează Iurie Țap.

Totodată, fostul deputat s-a referit și la subiectul lichidării școlilor.

„Să vorbim și despre finanțarea domeniului, să vedem, cine, cu adevărat, a închis școlile!?

Vom exemplifica prin scrisoarea (cu parafa SECRET) Ministerului Educației și Tineretului (MET) din 15.04.2009, NR. Si-04 1, adresată „Doamnei Zinaida Greceanîi Prim-ministru al Republicii Moldova”’ prin care informează: „În contextul executării indicației Ministerului Finanțelor nr. 02/1-17 din 08 aprilie 2009, cu privire la reducerea cheltuielilor în sumă de 192,0 mln. lei pe componenta de bază a bugetului aprobat pe anul 2009 MET în sumă de 918,5 mln lei, menționăm că aceasta vizează activitatea instituțiilor la toate articole de cheltuieli, inclusiv … obiectele de igienă pentru copii din internate și casele de copii, procurarea îmbrăcămintei, încălțămintei și inventarului moale …” !!?

Indicația MF prevedea reducerea cheltuelilor cu 20 la sută pentru toate instituțiile bugetare. Astfel, bugetul MET a fost redus cu 192 mln. de lei, iar pentru bugetele locale reducerile au constituit peste 600 mln. de lei, preponderent fiind vorba despre domeniul social, inclusiv educația. Este de precizat ilegalitatea acțiunii, or, mijloacele aprobate prin Legea bugetului au fost reduse printr-o simplă indicație a MF. De fapt, ultimii au fost executorii, iar decizia, formal, a fost luată de guvernul în frunte cu prim-ministrul Greceanîi și viceprim-ministrul Dodon”, mai punctează Țap.

Fostul deputat mai spune că Guvernul este cel care administrează treburile publice, „dar în cazul dat au îndeplinit comanda de partid, manipulând și atunci opinia publică/alegătorii”.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților