[ X ]
[ X ]
[ X ]
Fost Ambasador la ONU: „Dacă americanii așa de tare îl iubeau pe Plahotniuc, de ce i-au interzis aflarea pe teritoriul SUA?”
6 Martie

Fostul Ambasador al R. Moldova la ONU, Vlad Lupan, menționează că pentru a se afla pe teritoriul Statelor Unite ale Americii (SUA), fostul lider al democraților, Vlad Plahontiuc, nu are nevoie de acordul autorităților, sunt juriști care se ocupă de asemenea probleme. Despre aceasta Vlad Lupan a vorbit în cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă, transmite CURENTUL.

Fostul Ambasador spune că dacă SUA „l-ar fi iubit atât de mult pe Plahotniuc”, nu i-ar fi interzis aflarea acestuia pe teritoriul său.

„În cazul Republicii Moldova, circulă suficiente zvonuri cum că Plahotniuc ar fi fost protejat de către Statele Unite ca omul lor, iar Republica Moldova ar fi fost dată pe mâinile Federației Ruse prin intervențiile împotriva lui Plahotniuc, iar el a fost protejat în Statele Unite, ceea ce, desigur, nu este adevărat. Sunt anumite nuanțe aici pe care oamenii nu le cunosc și nu pot să le știe, de exemplu, faptul că Plahotniuc, contrar voinței statului american, se află pe teritoriul său, posibil a intrat cu un alt nume, posibil nu, nu știm nici asta, însă a fost sancționat. Pentru ca să rămână pe teritoriul Statelor Unite, el nu are nevoie de acordul autorităților, sunt alte căi, sunt juriști care se ocupă de problemele respective, dar ideea centrală este că nu avem, cu siguranță, nici o informație la zi care să confirme această teorie propagată, de altfel, pe unul din canalele Telegram de către o entitate legată de o persoană concretă la Kremlin, din anturajul SFB, fostul KGB. Deci, această teorie cum că Plahotniuc a fost omul SUA și acum suntem dați pe mâna Rusiei este o teorie propagată de către oamenii Moscovei și nu doar ai Moscovei concret, ceva mai serios de atât, serviciile speciale. Această declarație a dlui președinte, nu știm dacă a făcut-o intenționat, în aceeași albie, dar în esență ea reflectă acest punct de vedere, acest zvon pornit pe aceste canale ale serviciilor speciale rusești. Dar ideea centrală e asta: bine, dacă americanii așa de tare îl iubeau pe Plahotniuc, de ce l-au desemnat, de ce i-au interzis aflarea pe teritoriul Statelor Unite, dacă ei chiar într-atât de mult îl protejează? Înseamnă că nu-l protejează”, spune Vlad Lupan și în contextul declarației făcute de Președintele țării, Igor Dodon, precum că Vlad Plahotniuc se află pe teritoriul SUA.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților