[ X ]
[ X ]
[ X ]
Forța Fermierilor: Din presa ucraineană aflăm că Moldova a acordat reducere de 27 % din tariful feroviar pentru tranzitul cerealelor din Ucraina
15 Ianuarie

Asociația Forța Fermierilor declară că din presa ucraineană a aflat despre faptul că Moldova a acordat pentru tranzitul cerealelor din Ucraina reducere de 27 % la aplicarea tarifului feroviar. Organizația cere explicații de la autoritățile Republicii Moldova.

„Dacă informația este adevărată, atunci aceasta acțiune în situația actuală defavorizează și mai mult fermierii din țara noastră. Vă amintim că cerealele și oleaginoasele din Moldova se exportă pe aceleași piețe ca și producția din Ucraina. În ultimii doi ani țara noastră din cauza prețurilor de dumping al holdingurilor agricole din Ucraina în mare parte a pierdut piața Turciei”, declară Asociația.

„În prezent la vamele moldo-române se atestă un rând de camioane cu producția agricolă, majoritatea dintre care este tranzitul din Ucraina. Perioada trecerii hotarului durează 5-6 zile. Prin urmare costul logisticii suportă agricultorii prin micșorarea prețurilor de achiziție la materia primă, care și așa sunt mici. Lipsa fluidizării traficului la hotar este încă un factor, care contribuie la distrugerea fermierilor mici și mijlocii. Suntem solidari cu poporul ucrainean, dar nu cu prețul falimentului miilor de agricultori din Moldova”, se mai menționează în declarația Forței fermierilor.

În acest context asociația consideră ca autoritățile sunt obligate în primul rănd să aibă grijă de proprii fermieri și cere interzicerea tranzitului cerealelor și oleaginoaselor din Ucraina cu camioane și efectuarea acestuia doar prin Calea Ferată ca condiție de păstrare a tarifului redus. În caz contrar, micșorarea tarifului nu este absolut justificată în raport cu agricultorii autohtoni.

Inapoi la arhiva noutaților