[ X ]
„Forța Fermierilor” către Prim-ministru: Cerem urgent să fie anulată restricția de export a porumbului sau cel puțin să fie stabilită…
3 Martie

În contextul interdicției exportului de porumb, Asociației „Forța Fermierilorâ” din Republica Moldova a adresat Prim-ministrului Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, o scrisoare deschisă, informează CURENTUL.

Fermierii spun că ei categoric nu sunt de acord cu ultima acțiune a Executivului pe piața porumbului, care oficial nu a fost coordonată cu nimeni din producători agricoli și cer urgent să fie anulată restricția de export sau cel puțin să fie stabilită pentru luna martie o cotă de export de 250 mii tone de porumb.

Vedeți mai jos scrisoarea integrală:

„Stimata doamna prim-ministru,

Asociația «Forța Fermierilor» își exprimă dezacordul categoric cu ultima decizia Comisiei Situației Excepționale privind interzicerea exportului porumbului și o consideră drept lovitură economică în adresa agricultorilor.

Menționăm că hotărârea respectivă a fost adoptată subit și fără consultări cu reprezentanții ramurii agroindustriale. Nu înțelegem argumentele economice pentru blocarea exportului porumbului, în situația când în 2022 conform datelor oficiale statistice țara noastră a avut roada record de porumb în volum de aproximativ 2,6 mln tone. Remarcăm că aceasta cifra nu include recolta gospodăriilor țărănești , care le prelucrează suprafețele de până la 10 ha. Din cauza recoltei mari și spații insuficiente de depozitare undeva 10 % din suprafețele de porumb au fost recoltate tocmai în ianuarie-februarie. Cu certitudinea, cu stocuri rămase din anul 2021, rezerve de porumb după finalizarea recoltării sunt de cel puțin 3 mln tone.

Relatăm că necesitatea internă anuală a Moldovei de porumb, în condițiile reducerii drastice a șeptelului de animale, nu depășește în prezent 600 mii tone, iar exportul lunar se cifrează aproximativ cu 250-300 mii tone. Deci, niște calcule elementare denotă că la moment nu există niciun pericol pentru securitatea alimentară și nici o premisă pentru interzicerea exportului porumbului.

Vă informăm că după emiterea deciziei restrictive, practic s-a stopat procesul de achiziționare a porumbului, iar prețurile de achiziție s-au micșorat abrupt. Acest lucru s-a întâmplat în preajma lucrărilor agricole de primăvară, care și așa sunt îngreunate enorm de scumpiri galopante la fertilizanți, pesticide, motorina, piesele de schimb, materialul semincer etc., precum și de condițiile climaterice nefavorabile. Situația se agravează și mai mult după izbucnirea conflictului militar în Ucraina, care a periclitat aprovizionarea țării cu inputuri și a suspendat orice export în Federația Rusă. Nu înțelegem decizia CSE nici sub aspectul existenței deficitului record comercial de peste 4 miliarde dolari în anul trecut în comerțul extern și situației alarmante pe piața valutară, unde există o cerere sporită, pe alocuri speculativă, pentru dolari și euro.

După ultimele discuții în cadrul ministerului agriculturii și industriei alimentare am realizat că se propune o inventarierea stocurilor de porumb, după care urmează să fie revizuită decizia privind interzicerea exportului porumbului. Apare o întrebarea ferească de ce aceasta inventarierea nu a fost efectuată până la luarea deciziei respective ? Iar acum se va pierde timpul și veniturile agricultorilor! Se creează impresia că în spatele acestei idei neinspirate există un interes de a coborî în scurt timp maximal prețuri la porumb și obținerea ulterior asupra veniturilor după deblocarea exportului.

Fermierii categoric nu sunt de acord cu ultima acțiunea executivului pe piața porumbului, care oficial nu a fost coordonată cu nimeni din producători agricoli și cer urgent să fie anulată restricția de export sau cel puțin să fie stabilită pentru luna martie o cotă de export de 250 mii tone de porumb. Propunem Guvernului să nu tensioneze situația economică în sectorul agricol, care și așa este una dificilă.

Cu respect,

Asociația «Forța fermierilor»”.

Cristina Gurez

Inapoi la arhiva noutaților