[ X ]
[ X ]
[ X ]
Forța care ar putea decide rezultatul următoarelor alegeri din Moldova
14 Mai

Pe zi ce trece devine tot mai clar că la nivel mondial a apărut „un nou actor electoral”, care joacă un rol extrem de important, iar uneori chiar decisiv în cadrul alegerilor. Și acest actor este atât de puternic, încât poate de la distanță influența orice alegeri în orice țară. Mă refer la cei ce stau în spatele atacurilor informaționale cu caracter electoral și care și-au făcut simțită prezența în special în alegerile prezidențiale din SUA și Franța.

Cum se manifestă acest „nou actor electoral”? Folosind metode caracteristice hackerilor, sustrage anumite informații cu caracter confidențial de pe resursele on-line (e-mail-uri, conturi pe rețelele de socializare etc.), iar la momentul potrivit le „aruncă” în lumea virtuală, făcându-le publice. Aceste informații confidențiale au efectul unor bombe și de multe ori dau naștere anumitor procese post-factum care avantajează unii concurenți electorali și practic îi distruge pe alții. În unele cazuri, folosindu-se un minim de informații veridice (pentru credibilitate), în spațiul public se „aruncă” și falsuri. Acestea sunt conectate la informațiile veridice, venind parcă să completeze un anume tablou și să îndrepte opinia publică pe o anumită filieră.

De asemenea, se presupune că acest „nou actor electoral internațional” ar umbla și pe la sistemele informaționale ce au atribuție cu exprimarea și contabilizarea voturilor. Deocamdată, aceste informații încă nu și-au găsit confirmarea oficială, dar, judecând după reacțiile unor oficiali din țările ce au fost supuse atacurilor informaționale în timpul scrutinelor prezidențiale, putem deduce că și în acest caz „nu există fum fără foc”.

Unii spun că în spatele acestor atacuri informaționale cu caracter electoral ar sta Rusia, alții cred că e vorba de organizațiile teroriste internaționale. Se aud și alte opinii la această temă, dar nimeni nu știe cu certitudine cine e respectivul „actor electoral de nivel internațional”.

Pe mine personal mă miră lipsa de reacție a autorităților Republicii Moldova. Eu nu spun că acestea ar fi trebuit să ia atitudine față de atacurile informaționale cu caracter electoral din SUA, Franța, din alte țări, dar cel puțin puteau să se autosesizeze și să dispună efectuarea unui minim set de acțiuni pentru a preveni eventuale scenarii de acest fel în Moldova. Mă interesează dacă specialiștii de la CEC și nu numai s-au informat măcar despre caracterul acestor atacuri, formele și căile pe care acesta are loc, dacă au evaluat capacitățile Moldovei de a contracara astfel de manifestări, dacă au încercat să solicite suportul experților străini ce urmăresc acest nou fenomen pentru a „împrumuta” de la ei metodele de luptă etc. Riscul unor atacuri informaționale cu caracter electoral în Moldova nu trebuie subestimat sau, cu atât mai mult, exclus. Da, Moldova nu e SUA și nici Franța, dar să nu uităm că și aici unele mari puteri ale lumii au suficiente interese, iar aceste interese pot fi promovate numai prin intermediul factorilor de decizie, pe care poporul îi alege în cadrul scrutinelor electorale.

…Mă tem că, în timp ce luptele politice în Moldova se duc pe tipuri de sisteme electorale, viitorul nostru se decide cu totul în altă parte. Noi, desigur, vom vota la următoarele alegeri, dar, posibil, cineva știe încă de pe acum care va fi rezultatul respectivului scrutin…

Dumitru Spătaru

Inapoi la arhiva noutaților