La sfârșitul săptămânii trecute, un grup de formatori de opinie alături de angajații Poliției de Frontieră au participat la un exercițiu tactic-demonstrativ „Simte pulsul FRONTIEREI”, transmite CURENTUL.
Acțiunile exercițiului au avut loc în zona de responsabilitate a Sectorului Poliției de Frontieră Tudora-1, cuprinzând activitatea atât pe segmentul „verde” al frontierei de stat, cât și în punctul de trecere a frontierei (PTF) comun Palanca-Maiaki-Udobnoe.
Printre primele îndrumări, înainte de a porni spre frontieră, au fost primite din partea șefului Poliției de Frontieră Rosian Vasiloi.
„Suntem în anul 2022, când Poliția de Frontieră sărbătorește 30 de ani de la creare instituțională. Acesta este principalul motiv al planificării mai multor activități sociale pe parcursul anului, cum este și exercițiul la care participați dvs. Vom valorifica la maxim munca polițiștilor de frontieră. Ne dorim să prezentăm situația reală care este la frontieră, dar și voi, participanții să treceți prin unele trăiri ale angajaților în timpul misiunii de serviciu. O să vă convingeți singuri, că munca noastră nu este una ușoară. De plouă, de ninge, de bate vântul noi suntem la datorie și pentru următoarele 24 de ore o să ne fiți alături. Să avem misiuni ușoare!”, a menționat comisarul-șef Rosian Vasiloi.
Conform scenariului, oaspeții și echipa managerială a IGPF au fost împărțite în grupuri, fiecare având clar stabilite sarcini și responsabilități.
Astfel, pe parcursul serviciului în noapte s-a patrulat pe jos de-a lungul frontierei moldo-ucrainene, s-au folosit autospecialele, inclusiv au fost lansate patrule cu câini de serviciu, dar și s-a intervenit în forță pentru reținerea intrușilor de instruire. În serviciul de zi s-au alăturat și cei doi șefi-adjuncți ai IGPF, Daniel Martnos și Valentin Fiodorov. Împreună cu participanții au format patrule în PTF comun Palanca-Maiaki-Udobnoe, unde au asigurat controlul trecerii frontierei de stat și au identificat în fluxul de călători persane care utiliza un document falsificat. Totodată, au fost în echipă cu patrula staționară pe sectorul de autostradă Odessa-Reni, iar situația pe apele râului Nistru au fost asigurate de alte patrule implicate în supravegherea frontierei acvatice.
Activitatea la frontieră a finalizat cu totalizarea rezultatelor și înmânarea certificatelor de apreciere fiecărui participant pentru participare activă în cadrul exercițiului.