„Maia Sandu, actualul Președinte al Republicii Moldova, a ajuns la putere pe un val de optimism și promisiuni de reforme radicale. Sandu, un lider pro-Uniunea Europeană, a subliniat importanța reformelor judiciare și a măsurilor anticorupție. Cu toate acestea, administrația ei s-a confruntat cu critici pentru progresul perceput lent și eșecul de a demonta sistemele corupte înrădăcinate. În ciuda acestor provocări, Sandu rămâne o figură semnificativă în politica moldovenească, reprezentând stabilitate și o orientare pro-occidentală.
Andrei Năstase, pe de altă parte, este un fost aliat al lui Sandu și o figură notabilă în arena politică a Moldovei. El este unul dintre fondatorii Platformei Demnitate și Adevăr (DA), care a jucat un rol esențial în protestele împotriva regimului oligarhic condus de Vladimir Plahotniuc. Activismul și capacitățile manageriale ale lui Năstase în aceste proteste i-au adus un sprijin public considerabil. Cu toate acestea, s-a retras din lumina reflectoarelor politice, iar acum Năstase și-a anunțat revenirea, poziționându-se ca un puternic contestator al lui Sandu” – notează sursa.
„Democrația și statul de drept au un drum dificil în Moldova. Amenințările cu violența cu care ne-am confruntat au fost cu adevărat stresante și eram foarte îngrijorat pentru familia mea. Acești oameni puternici folosesc greșit legea. Regimul oligarhic m-a blocat să fiu primar, în ciuda câștigului meu, pentru că în ziua alegerilor i-am îndemnat pe oameni să iasă la vot”, a remarcat Năstase pentru publicația sus-menționată, subliniind provocările majore cu care s-a confruntat.
FORBES a mai scris că, „revenirea lui Năstase este determinată de o dezamăgire crescândă în rândul alegătorilor care consideră că Sandu nu și-a respectat promisiunile. Reapariția sa este deosebit de importantă, deoarece semnalează o potențială schimbare în dinamica politică a Republicii Moldova. Năstase își valorifică succesul din trecut în mobilizarea cetățenilor împotriva corupției și oligarhiei pentru a construi o nouă platformă care rezonează cu un spectru larg de electorat, incluzând alegătorii de dreapta, centriști și chiar unii alegători de stânga.
Angajamentul lui Năstase față de Moldova a venit cu un mare preț personal. Familia sa a fost hărțuită și separată timp de 8 ani din cauza pericolelor cu care se confrunta din partea oligarhilor puternici și a rețelelor criminale. În ciuda acestor provocări, el a continuat să lupte, dând dovadă de o rezistență care rezonează la mulți moldoveni”.
„Contrastul dintre Sandu și Năstase este puternic. În timp ce Sandu este adesea văzută ca bazându-se pe sprijinul internațional, Năstase este văzut ca un lider dinamic, neînfricat, cu o abordare practică. Reputația de integritate a lui Năstase și implicarea sa directă în campaniile anticorupție îi sporesc atractivitatea, în special în rândul alegătorilor frustrați de ritmul lent al reformei sub conducerea Maiei Sandu.
Călătoria politică a lui Năstase este marcată de provocări semnificative, inclusiv anularea controversată a victoriei sale de primar din 2018 la Chișinău. Decizia, criticată pe scară largă ca un abuz de putere de către regimul oligarhic, a dus la proteste prelungite de stradă și la condamnări din partea comunității internaționale. Capacitatea lui de a persevera în fața unei astfel de ilegalități nu a făcut decât să-i întărească poziția printre susținătorii săi.
„Am descoperit operațiuni care implică mafia rusă. Această schemă a canalizat miliarde de dolari prin Moldova, folosind cel puțin 21 de companii-fantasmă care au fabricat creanțe de datorii în instanțele moldovenești, care apoi au fost folosite pentru a transfera fonduri către bănci moldovenești și, ulterior, către bănci din diferite țări”, a dezvăluit Năstase, subliniind implicarea sa profundă în lupta cu corupţia. Credibilitatea sa drept luptător anticorupție a fost consolidată prin investigația sa asupra „Spălătoriei Ruse”, o schemă masivă de spălare a banilor care a canalizat miliarde de dolari prin Moldova.
Năstase este foarte conștient de importanța strategică a Moldovei în concurența geopolitică aflată în desfășurare între Occident și Rusia. Poziția sa puternică proeuropeană, împreună cu concentrarea pe integrarea Transnistriei prin dialog, îl poziționează ca o figură-cheie în conturarea direcției viitoare a Moldovei pe fondul acestor tensiuni” – se mai spune în articol.
Potrivit FORBES, reintrarea lui Năstase în politică ar putea remodela peisajul politic în mai multe moduri: prezența lui oferă o alternativă credibilă pentru Sandu, potențial revitalizând opoziția și forțând guvernul să-și accelereze agenda de reforme. Abordarea sa de bază pune accent pe implicarea civică, care ar putea duce la o participare politică sporită și la o societate civilă mai activă. Campania lui Năstase ar putea să împingă probleme precum reforma judiciară și anticorupție în prim-planul discursului politic, punând presiune asupra administrației lui Sandu pentru a obține rezultate tangibile. În plus, sprijinul pe care Năstase îl obține din partea diverselor forțe politice ar putea duce la noi alianțe și o realinierea forțelor politice din Moldova.
„De-a lungul carierei sale, Năstase a militat constant împotriva influenței oligarhice înrădăcinate care a afectat Moldova. Investigațiile sale asupra corupției și poziția sa fermă împotriva acestor forțe subliniază angajamentul său de lungă durată pentru crearea unei Moldove transparente și democratice.
Potențialul lui Andrei Năstase de a remodela politica moldovenească depinde de capacitatea sa de a mobiliza electoratul dezamăgit și de a prezenta o alternativă viabilă pentru Maia Sandu. Istoricul său de a lupta împotriva influenței oligarhice și abordarea sa de bază îl poziționează ca un luptător formidabil. Pe măsură ce Moldova traversează această conjunctură critică, interacțiunea politică dintre Sandu și Năstase va fi crucială în determinarea direcției viitoare a țării și a angajamentului acesteia față de reforme autentice și principii democratice” – mai scrie prestigioasa publicație.
Articolul în limba engleză e disponibil aici.