Opinia preliminară a experților FMI este că pachetul legislativ de modificări bugetar-fiscale și măsuri de amnistie a capitalului, aprobat de curând, de Parlamentul Republicii Moldova, nu se aliniază la obiectivele programului susținut de FMI. O declarație în acest sens a fost făcută de Volodymyr Tulin, Reprezentantul Permanent al Fondului Monetar Internațional (FMI) în Republica Moldova, informează CURENTUL.
Potrivit spuselor sale, la concret, măsurile adoptate vor spori caracterul regresiv al sistemului fiscal, vor reduce gradul de conformare fiscală și vor expune sistemul bugetar-fiscal unor riscuri semnificative.
Totodată, experții FMI analizează la moment implicațiile pachetului de măsuri adoptat, în baza informațiilor ce parvin.
Amintim că, ieri, Parlamentul a adoptat legea amnistierii capitalului, ce prevede că persoanele fizice vor avea posibilitatea să-şi declare voluntar bunurile nedeclarate. Astfel, se oferă persoanelor fizice posibilitatea să-şi declare bunurile nedeclarate sau care au fost declarate la valoare redusă. Aceasta se referă la mijloacele băneşti, bunurile imobile, valorile mobiliare, cotele de participare la capitalul social, mijloacele de transport rutier atât din ţară, cât şi de peste hotare.Subiectul declarării voluntare, în termen de până la 1 februarie 2019, va achita la bugetul de stat o taxă de declarare voluntară în mărime de 3% din sumă, valoare sau diferenţă.
O altă noutate a proiectului este stimularea fiscală care prevede anularea majorărilor de întârziere şi amenzilor neachitate bugetului de stat, bugetului asigurărilor sociale de stat şi fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală. Condiţia pentru achitarea impozitelor, taxelor, contribuţiilor şi altor plăţi la buget este stabilită până la data de 20 decembrie 2018.
Cristina Gurez