[ X ]
Fluxul de călători în august crește cu până la 40%! Ce și-au propus autoritățile din Republica Moldova și România să facă la frontieră
2 August
O ședință de lucru între șeful Poliției de Frontieră Rosian Vasiloi și șeful Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Iași Victor-Dumitru Mariniuc a avut loc ieri în punctul de trecere Leușeni. În cadrul acestei întâlniri au fost invitați și factorii de decizie ai autorităților vamale din Republica Moldova și România, informează CURENTUL.
Potrivit unui comunicat de presă. discuțiile purtate au avut o conotație constructivă, fiind punctată problematica unor activități comune în ceea ce privește degajarea circulației frontaliere în perioada lunii august, atunci când fluxurile cresc până la 40%, în acest sens convenindu-se asupra unui set complex de acțiuni orientate spre fluidizarea traficului. Concomitent a fost abordat cu partea română principalul motiv al cozilor, care îl constituie aglomerările de unități de transport formate în zona neutră dintre punctele de trecere din R. Moldova și cel situat pe teritoriul României, cauzate de lipsa de sincronizare a timpilor de control de frontieră și vamală.
Dat fiind faptul că cetățenii moldoveni din diaspora revin acasă, dar și mulți din conaționali au planificate vacanțe peste hotare, șeful Poliției de Frontieră Rosian Vasiloi a venit cu propunerea de a unifica eforturile, având aceleași abordări în privința fluidizării traficului.„Să discutăm problemele și necesitățile identificate din analiza anilor precedenți pentru a le scoate de pe agenda comună, mai mult să fim siguri că cetățenii se vor bucura de cele mai bune servicii fără a diminua din importanța angajamentelor de asigurare a securității frontierei.” a menționat domnul Rosian Vasiloi.
Victor-Dumitru Mariniuc și-a arătat deschiderea și aceleași bune intenții, cu referire la cooperarea strânsă între instituțiile de frontieră și vamale din Republica Moldova și România: ”Un lucru important în acțiunile noastre, menite să dirijeze corect circulația transfrontalieră este comunicarea. Orice problemă pe dimensiunea fludizării traficului poate fi rezolvată având buni comunicatori, care să explice cetățenilor că se depune tot efortul, prin suplimentarea forțelor și mărirea ritmului de control la trecerea frontierei.”
Pe partea activității vamale, directorul Direcției Regionale Vamale Iași Dan Ceausu a prezentat relațiile de colaborare dintre polițiștii de frontieră și vameși ca unele de succes. La fel, dumnealui a făcut câteva precizări privind implementarea proiectelor de reabilitare a punctelor de trecere Sculeni și Albița, fiind semnate deja contractele de finanțare în acest sens. La rândul său, șeful de post vamal Leușeni a dat asigurări că în prezent sunt luate toate măsurile necesare pentru a nu permite formarea rândurilor și creșterii considerabile a timpului de așteptare atât la trecerea călătorilor, dar și la transportărea mărfurilor.
Totodată, în marja discuției a fost menționat faptul că în Poliția de Frontieră în ultimele săptămâni au avut loc remanieri de personal, inclusiv în punctul de trecere Leușeni. În aceste condiții, șeful Poliției de Frontieră a venit cu solicitarea către partea română de a face un schimb de contacte între managerii acestor puncte de trecere, cât și informarea continuă, operativă și din timp despre fluxurile atestate. A precizat colegilor din România despre faptul că urmează să aibă loc o discuție cu reprezentanții Inspectoratului Național de Patrulare, unde vor fi stabilite niște înțelegeri prin care polițiștii de frontieră să fie informați despre fluxul de mijloace de transport înregistrat pe traseele ce duc spre punctele de trecere a frontierei. La rândul lor, reprezentanții Poliției de Frontieră Române au asigurat de informarea părții moldovenești despre situațiile când sunt aglomerații  în vestul țării, la frontieră cu Ungaria, ca ulterior după cunoașterea acestei realități ușor să fie gestionată activitatea la frontiera comună.
Un subiect aparte l-a constituit sistemele informaționale ale autorităților de frontieră și vamale din ambele state. Sunt cazuri, când se înregistrează un flux mare de călători și mijloace de transport, să cedeze programa, în context s-a convenit în scurt timp de a trasa niste proceduri standard de operare în aceste situații.
Poliția de Frontieră, în comun cu autoritățile partenere și cu atribuții la frontieră, și-a propus pe parcursul următoarelor săptămâni să aplice toate pârghiile reale și funcționale pentru crearea unor condiții confortabile și lejere la trecerea frontierei de stat.
La finele vizitei în punctul de trecere Leușeni, șeful Poliției de Frontieră Rosian Vasiloi a purtat discuții și cu călătorii, urându-le diasporei ”Un bun venit acasă și grijă mare la drum!”.
Inapoi la arhiva noutaților