Cu ocazia Zilei Tricolorului, Asociația „UNIREA – ODIP”, în parteneriat cu Congresul Profesorilor, Asociația Obștească „Credință Patriei”, AVR „Tiras – Tighina” și Comitetul pentru Salvarea Complexului Memorial Cimitirul Eroilor au adus onor Tricolorului la Cimitirul Eroilor Români din Chișinău, transmite CURENTUL.
Potrivit organizatorilor, evenimentul are loc în contextul eforturilor tinerilor de la ODIP și a altor asociații obștești de a salubriza și reabilita Cimitirul Eroilor Români.
În cadrul acțiunii a fost arborat tricolorul ca simbol al românismului și a iubirii față de neam.
Președintele Asociației, Vlad Bilețchi, a spus că tinerii de la ODIP își asumă responsabilitatea de a avea grijă de ostașii căzuți pe câmpul de luptă. „Cu acest Tricolor ne-am apărat neamul, identitatea și națiunea. Din păcate, acest cimitir a fost lăsat uitării. De astăzi se vor odihni sub falnicul Tricolor. Ne asumăm responsabilitatea de a avea grijă de ostașii căzuți pe câmpul de luptă și fără frică să spunem că „suntem români și punctum””, a spus Vlad Bilețchi.
Ghenadie Cosovan, președintele AO „Credință Patriei”, a menționat că printre soldații români sunt și soldați ai altor etnii. „Anume ostașilor vrem să le aducem în dar Tricolorul României noastre. Celor care în 1918 și-au dat viața pentru Basarabia română. Vrem să dăm onorul ostașilor români, francezi, greci, italieni și, în pofida vorbelor spuse, aici sunt îngropați și 200 ostași ruși, care au luptat contra bolșevismului rus”, a spus Ghenadie Cosovan.
Boris Volosatîi, președintele Comitetului pentru Salvarea Complexului Memorial Cimitirul Eroilor, a spus că entitatea vrea să readucă la viață Complexul Memorial. „Chiar dacă printre soldați se odihnesc soldați ai 17 națiuni europene, considerăm acest pământ românesc care trebuie să readucă pe pagini lupta pentru identitatea românească. Aducem la cunoștință opiniei publice și tuturor celor interesați despre restabilirea Complexului. Suntem ferm convins că în urma demersurilor, vom readuce la viață acest adevăr istoric”, a spus Boris Volosatîi.
Cristina Parfeni