Fiul deputatului Valeriu Ghilețchi, Eugen Ghilețchi, este unul din cei patru tineri din R. Moldova, care au reușit în acest an să obțină o bursă Chevening. Bursa i-a permis să meargă la studii la Imperial College din Londra, una din universitățile top din Marea Britanie, unde va face masteratul în finanțe și contabilitate, transmite CURENTUL.
Solicitat de reporterul nostru, Valeriu Ghilețchi ne-a spus că, orice realizare frumoasă a unuia dintre cei trei copii este o mare bucurie pentru el.
„Este de fapt împlinirea pe care o poți avea ca și părinte. Doi ani în urmă, fiul mai mare, Stanislav, a obținut bursa Chevening și a mers la studii la London School of Economics, unde și-a luat masteratul în politici publice, un masterat cu mențiune (merit în engleză). Anul acesta Eugen a obținut aceeiași bursă fiind admis la studii la Imperial College din Londra, una din Universitățile top din Marea Britanie, unde va face masteratul în finanțe și contabilitate. Nu pot spune că îmi merge cu familia, deoarece prefer să spun că Dumnezeu binecuvântează familia noastră”, spune alesul poporului.
Liderul grupului popular-europenilor din Parlamentul R. Moldova crede că „în special când este vorba de studii, este și rezultatul unui efort diligent și perseverent în a avea rezultate cât mai frumoase”.
„Când eu eram mic, părinții mi-au dat un sfat: să fac cât mai bine tot ce depinde de mine, iar Dumnezeu va face restul. Acest sfat m-a ajutat mult în viață. De aceea, le-am spus și copiilor să se țină de acest sfat. Fiica a absolvit ASEM, iar fiii au absolvit Universitatea Belmont din or. Nashville, SUA. După absolvirea Universității din SUA, în ciuda unor oportunități de a rămâne acolo, ambii s-au întors în Moldova. Întoarcerea acasă este rezultatul unui alt sfat pe care l-am dat la vremea respectivă, asigurându-i că orice sacrificiu pentru o cauză nobilă va fi răsplătit pe măsură. În acest sens, cred că Bursa Chevening este o răsplată frumoasă”, a precizat deputatul.
Ghilețchi afirmă că „una din condițiile pentru a primi această bursă, este ca după terminarea studiilor să se întoarcă acasă și, cel puțin, următorii doi ani să lucreze în Moldova”.
„Fiind odată în vizită la fii, în timp ce ei studiau în SUA, mi-a atras atenție o maximă pe care am citit-o pe frontispiciul Montgomery Bell Academy: „Trăiește ca și cum ai muri mâine, învață ca și cum ai trăi o veșnicie”. Cred că acesta ar fi un bun sfat pentru cei care râvnesc să atingă culmile educației în viață, a conchis politicianul”.
Anastasia Borta