[ X ]
FISM: Constatăm imposibilitatea executării și achitării tuturor lucrărilor de construcție până în decembrie 2019
8 August

Fondul de Investiții Sociale din Moldova (FISM) menționează că nu adoptă decizii cu privire la repartizarea resurselor financiare, dar execută Hotărârile Guvernului, transmite CURENTUL.

FISM spune că nu este autorizat să elaboreze, să modifice sau să completeze lista beneficiarilor, fiind desemnat doar ca entitate responsabilă de pregătirea, implementarea, asigurarea vizibilităţii şi raportarea proiectelor.

Mesajul vine în contextul lipsei mijloacelor financiare pentru implementarea proeictelor demarate.

„Prin Legea Bugetului de Stat pe anul 2019 nr.303/2018IP „Fondul de Investiții Sociale din Moldova” (în continuare – FISM) a obținut finanțare în sumă de 30 mln lei pentru renovarea instituţiilor de educaţie timpurie şi 5 mln. lei pentru construcţia şi dotarea blocurilor sanitare în şcoli.

Listele instituţiilor potenţial beneficiare de investiţii, selectate pentru proiectele de renovare şi/sau dotare a instituţiilor de educaţie timpurie şi proiectele de renovare/construcţie a blocurilor sanitare în instituţiile de învăţămînt primar, gimnazial şi liceal s-au aprobat prin Hotărîrea Guvernului nr.94/2019.

De menționat că, mijloacele financiare alocate nu au inclus și cheltuieli operaționale aferente implementării proiectelor.

Menționăm, că primăriile care urma să beneficieze de suport financiar din sursele Bugetului de Stat, la rândul său, au mobilizat membrii comunității în procesul de evaluare a necesităților, prin deciziile Consiilor locale au aprobat asigurarea contribuției proprii în mărime de minim 15% din suma suportului financiar alocat și componența Agențiilor de Implementare pentru monitorizarea mersului implementării proiectelor”, menționează FISM.

Totodată, FISM punctează că a respectat toate procedurile și a rămas în așteptarea răspunsului cu privire la aprobarea cheltuielilor operaționale și modelului-tip al Acordului de Grant pentru a continua procedura de implementare a proiectelor.

FISM a solicitat excluderea din bugetul instituției a alocațiilor atribuite din următoarele considerente:

Conform Regulamentelor aprobate, achizițiile de lucrări și servicii se efectuează de către beneficiarii de investiții, în conformitate cu prevederile Legii nr.131/215 privind achizițiile publice. Având în vedere faptul că până în prezent Acordurile de Grant cu beneficiarii nu sunt semnate și procedurile de achiziție a lucrărilor și serviciilor nu sunt încă inițiate, constatăm imposibilitatea executării și achitării tuturor lucrărilor de construcție până în decembrie 2019;

Durata implementării unui proiect de infrastructură depinde de termenul de realizare a procedurilor de achiziții publice, precum și de termenul contractului de executare a lucrărilor, care poate fi influențat de condițiile climaterice nefavorabile în perioada toamnă–iarnă;

În conformitate cu prevederile Legiifinanţelor publice şi responsabilităţii bugetar-fiscale 181/2014, la finele anului bugetar alocaţiile se închid, FISM va intra în incapacitatea achitării sumelor contractate în anul curent, deoarece pentru anul 2020 la activitatea respectivă nu este planificată acoperire financiară în limitele bugetare.

Un alt factor, care ar putea influența negativ implementarea proiectelor sunt alegerile locale din octombrie 2019, care presupune degrevarea primarilor și există riscul ca o bună parte din beneficiari să nu reușească semnarea contractelor de lucrări si servicii.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților