[ X ]
[ X ]
[ X ]
Fiscul continuă să informeze cetățenii despre riscurile salariului în plic și muncii la negru
13 August

Serviciul Fiscal de Stat continuă acțiunile de conformare voluntară și informare a cetățenilor privind riscurile fenomenului „salariului în plic” și muncii „la negru”, transmite CURENTUL.

În acest scop au fost selectaţi 125 de contribuabili din toate domeniile de activitate economică ale Republicii Moldova (agricultură, comerţ, producerea şi comercializarea produselor de panificare şi patiserie, construcţie, producerea betonului, hârtiei, prestarea serviciilor curăţenie). Scopul selectării acestora este desfăşurarea şedinţelor comune de informare a angajaţilor și angajatorilor privind riscurile practicării muncii la negru.

Astfel, începând cu data de 1 august 2018, angajații SFS de comun cu reprezentanții Casei Naționale Asigurări Sociale (CNAS) și cei de la Inspectoratul de Stat al Muncii (ISM) au fost inițiat un șir de acţiuni de informare, sensibilizare şi consultare a salariaților/angajatorilor, interesaţi în aplicarea corectă şi eficientă a legislaţiei, precum şi promovare a reformei fiscale.

În cadrul întrevederilor cu colectivele agenților economici, o atenţie deosebită se acordă explicării riscurilor și dezavantajelor fenomenului utilizării muncii la negru și/sau achitarea salariilor în plic şi efectele negative produse asupra societăţii şi a fiecărui cetăţean în mod individual precum şi a reducerii posibilităţilor de dezvoltare a angajaţilor.

Totodată, cei prezenți la ședință discută despre metodele actuale de combatere a fenomenului muncii „la negru”, rolul partenerilor în acest proces și necesitatea conjugării eforturilor tuturor părților.

Rezultatele primei runde de controale fiscale exercitate la 17 agenți economici în cadrul campaniei desfășurate, s-au soldat cu calcularea suplimentară la buget a obligațiilor aferente plăților salariale în valoare de 2,6 mln lei.

În acest context, SFS recomandă angajatorilor să se conformeze voluntar prevederilor legislației în vigoare, iar angajaților să-și exercite drepturile!

20180809_113628 20180809_111554

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților