[ X ]
Finanțarea pentru partenerii din Republica Moldova în cadrul Programului Transnațional Dunărea 2014-2020 a fost deblocată
11 Iunie

La 5 iunie curent, Autoritatea de Management a Programului Transnațional Dunărea 2014-2020 (PTD) a informat Ministerul Finanțelor, care exercită funcția de Autoritate Națională pentru implementarea programelor de cooperare transfrontalieră și transnațională, despre deblocarea finanțării pentru partenerii din Republica Moldova, care implementează proiecte din cadrul apelului II al PTD, transmite CURENTUL.

Astfel, 4 parteneri din Republica Moldova în cadrul a 6 proiecte au recepționat tranșe în valoare de cca 153 mii Euro (resurse nerambursabile) în baza rapoartelor financiare prezentate.

Deblocarea finanțării a fost posibilă după circa 2 ani, datorită eforturilor depuse de Ministerul Finanțelor în calitate de Autoritate Națională pentru implementarea programelor de cooperare transfrontalieră și transnațională (rol preluat în octombrie 2019) în vederea îndeplinirii condițiilor necesare pentru desemnarea Sistemului Național de Management și Control al Programului dat.

Condițiile au inclus, printre altele, elaborarea și aprobarea unor proceduri operaționale pentru implementarea cu succes a Programului pe teritoriul Republicii Moldova, precum Procedura operațională privind controlul calității serviciilor prestate de auditori în misiunile de verificare a veniturilor și cheltuielilor aferente proiectelor și Procedura operațională privind asigurarea pistei de audit și a sistemului de arhivare aplicabil la nivelul Punctului Național de Contact pentru Control etc.

De menționat, că în cadrul PTD 2014-2020 au fost lansate 3 apeluri de propuneri de proiecte, iar reprezentarea Republicii Moldova în cadrul acestora a fost în creștere: în primul apel reprezentanții Republicii Moldova au participat exclusiv în calitate de parteneri asociați, fără a contribui financiar la activitățile proiectelor, iar în cel de-al doilea și al treilea apel reprezentanții țării noastre participă cu drepturi depline de parteneri cu buget.

Cele 8 proiecte cu parteneri din Republica Moldova selectate pentru finanțare în cel de-al II-ea apel sunt implementate de 7 entități locale (instituții bugetare, publice și organizații ne-guvernamentale).

Notă: Programul Transnațional Dunărea 2014–2020 are un buget total de 262.989.835,60 EUR, inclusiv 5 mil. EUR alocate din fondurile Instrumentului European de Vecinătate (IEV) pentru Republica Moldova. La program participă 14 țări: Austria, Bosnia si Herțegovina, Bulgaria, Croația, Cehia, Germania, Romania, Ungaria, Slovenia, Slovacia, Muntenegru, Serbia, Republica Moldova, și Ucraina; cofinanțarea minimă este de 15%.

Conform Hotărârii de Guvern nr. 458 din 25.09.2019 cu privire la unele măsuri de eficientizare a mecanismului de coordonare și management al asistenței externe și la modificarea unor hotărâri ale Guvernului, Ministerul Finanțelor a preluat rolul de Autoritate Națională. Astfel, la moment, Ministerul Finanțelor exercită atât rolul de Autoritate Națională, cât și rolul de Punct Național de Contact pentru Control pentru implementarea programelor de cooperare transfrontalieră și transnațională pe teritoriul Republicii Moldova.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților