[ X ]
[ X ]
[ X ]
„Final de mandat de deputat”: Nae-Simion Pleșca vorbește despre implicarea sa în viitoarea electorală: „Simt că…”
26 Iulie

În cadrul proiectului „Final de mandat”, nou-lansat de portalul de știri CURENTUL, deputații actualului Parlament vorbesc despre realizările cele mai importante cu care își încheie mandatul, lecțiile învățate pe parcurs, sfaturile pentru succesori și, cel mai important, despre perspectivele de participare la viitorul scrutin. Primul respondent este deputatul Partidului Democrat din Moldova (PDM), Nae-Simion Pleșca.

C: Mandatul Dumneavoastră de deputat se află pe ultima sută de metri. Numiți trei realizări care considerați că v-au reușit.

N.S.P.: Fiind parte a majorității parlamentare, consider că am contribuit la susținerea și implementarea reformelor calitative, promovate de Guvernul Filip. Și ele sunt multe și viabile. Doar cine nu vrea, nu poate să le vadă și să le aprecieze.

De asemenea, sunt împăcat cu faptul că, în momentele cruciale, am rămas fidel stabilității, cursului european și am ales să fac ceva pentru poporul meu, concret și nu doar să critic. Critica constructivă e foarte bună când e urmată de exemple concrete, altfel ea contribuie la degringoladă. Am avut nenumărate întâlniri cu cetățenii din diferite categorii sociale. Dialogurile cu ei, problemele identificate au servit temei pentru inițiative legislative și pentru implicarea personală în soluționarea multor probleme ale oamenilor.

„Drumuri bune pentru Moldova”, „Prima Casă”, apoi „Prima Casă 2” și 3 sunt proiecte de succes, de care se bucură cetățenii de pe întreg teritoriul țării. Acum, la finalul sesiunii, avem în vedere pachetul de legi pentru stimularea mediului de afaceri și creșterea veniturilor populației, dar și reforma medicinii primare. Sunt doar câteva dintre realizările acestei majorități parlamentare. Ele sunt desigur mai multe și cu siguranță vor mai fi, pentru că noi ne ghidăm în activitatea noastră pe măsuri pentru creșterea nivelului de trai al cetățenilor.

C: Cu ce lecții învățate încheiați mandatul?

N.S.P.: Prima lecție este cea a implicării concrete, cu dăruire și încredere, prin fapte, nu prin vorbe, în activitate pe care o desfășori. Or, suntem ceea ce facem, nu ceea ce vorbim. Iar schimbarea înseamnă fapte concrete și începe cu propria persoană. Mahatma Gandhi afirma: „Fii tu însuți, mai întâi, schimbarea pe care vrei s–o vezi în lume”.

Cea de-a doua lecție este cea a bunului simț și a promisiunii acoperite de fapte. Am învățat să cred în forțele proprii, în oameni, în familie, să mă detașez de ranchiună și oameni vindicativi. Am învățat că lumina fiecărei zile are culoarea faptei bune făcute în acea zi concretă și dăruită oamenilor. Am învățat să nu mă cert și să fiu atent cu oamenii și la problemele lor reale.

C: Intenționați să participați la viitoarele alegeri parlamentare?

N.S.P.: Nu există o decizie în acest moment referitor la o eventuală candidatură a mea. Acest lucru se poate decide doar împreună cu echipa democrată din care fac parte.

Simt că am suficientă experiență, energie, putere și intenție să mă implic în viața social – politică, să contribui la continuarea reformelor demarate în țară, care sunt o bază temeinică pentru schimbarea calitativă a vieții cetățenilor, să fiu cu oamenii și printre ei.

C: Ce sfat ori sugestie aveți pentru cei ce aspiră să devină deputați?

N.S.P.: Le doresc sincer tuturor succes și le amintesc că „Munca de salahor în istorie de zile mari se numește jertfă, iar în fiecare zi – datorie” (M. Eminescu). A fi deputat e onorabil, pentru că ești alesul oamenilor, dar presupune și muncă în mod continuu, responsabilitate, devotament poporului.

Le–aș sugera viitorilor aleși ai poporului să se înarmeze nu doar cu obiective, profesionalism, inteligență, dar cu mare putere de muncă și cu mare încredere și grijă față de oameni.

Dumitru Garcaliuc

Inapoi la arhiva noutaților