[ X ]
[ X ]
[ X ]
Filip și Candu: „Deportările sunt o lecție ce trebuie învățată”
13 Iunie

Premierul RM, Președintele Parlamentului, membrii ai Cabinetului de miniștri, deputați și demnitari au depus flori în memoria victimelor primului val de deportări staliniste din anul 1949, informeazăCURENTUL.

Pavel Filip a declarat că gestul dat este o obligațiune morală.

„Cineva dintre filozofii eseiști spunea că dacă nu ai memoria istoriei, riști să o repeți. Iată suntem aici pentru a pomeni victimele care au avut de suferit după valul primelor deportări din RM. Peste 15 mii de oameni au avut de suferit și eu cred că nu există familie din RM care nu ar avea o legătură cu cei care au fost deportați – fie în Siberia, fie în Kazahstan. Cei care au suferit în urma deportărilor au fost vinovați de un singur lucru, că nu au convenit regimului. Iată această lecție trebuie învățată de către toți, pentru că și astăzi în RM avem de cei care încearcă să reabiliteze acest regim. Valorile europene, cele care le promovăm sunt foarte importante, pentru că vin să aducă o libertate a oamenilor, una autentică”, a precizat Filip.

La rândul său, Andrian Candu a menționat că este o pagină neagră și plină de lacrimi în istorie.

„Imaginați-vă numărul sutelor de oameni care au avut de suferit, pentru că doar pentru primul val au fost pregătite peste 1300 de vagoane, 15 minute au fost date la dispoziție ca să-și strângă lucrurile și să-și ia rămas bun. Erau ridicați cei mai buni, intelectualitatea, doar pentru un singur motiv că erau dușmanul regimului. E o pagină din istorie care trebuie să o învățăm”, a punctat Candu.

Andriana Cheptine

Inapoi la arhiva noutaților