[ X ]
[ X ]
[ X ]
Filip: „Prin Rezoluția aprobată, ne asigurăm că subiectul va rămâne constant pe agenda ONU până când ultimul soldat rus nu va pleca de pe teritoriul RM”
23 Iunie

„Decizia de ieri a ONU este încă un pas făcut de autoritățile noastre în ceea ce privește integritatea țării”. Declarația a fost făcută de Premierul Pavel Filip, în cadrul unui briefing de presă, în legătură cu aprobarea de către Adunarea Generală a ONU a Rezoluției privind retragerea trupelor străine de pe teritoriul RM, transmite CURENTUL.

Pavel Filip a mulțumit celor care au contribuit la sprijinirea acestui proiect.

„Mulțumesc cordial tuturor statelor partenere care au sprijinit, prin votul lor, proiectul nostru. Mulțumesc celor care au fost coautori ai acestei Rezoluții. Mulțumesc colegilor, echipei MAEIE, misiunii de la New York pentru efotul diplomatic la promovarea acestui subiect pe agenda ONU. Am urmărit și țările care nu au votat această Rezoluție și acest lucru ne face să înțelegem că etse nevoie de mai multă comunicare și să fim angajați într-un dialog consistent pe plan extern”, a spus Pavel Filip.

Totodată, Premierul a punctat ce prevede Rezoluția.

„Noi insistăm asupra retragerii grupului operativ al trupelor ruse (GOTR). Acesta se află ilegal pe teritoriul RM. Documentul nu vizează în nici un fel contingentul militar rus de menținere a păcii dislocat în concordanță cu prevederile Acordului moldo-rus din 1992. GOTR-ul uneori este confundat cu pacificatorii ruși. Noi ne-am exprimat îngrijorarea în legătură cu intensificarea exercițiilor grupului în ultima perioadă. Decizia de ieri este încă un pas a eforturilor noastre în ceea ce privește integritatea țării”, a mai spus Premierul.

De asemenea, Pavel Filip a punctat că „prin Rezoluția aprobată ieri, ne asigurăm că subiectul va rămâne constant pe agenda ONU până când ultimul soldat rus nu va pleca de pe teritoriul RM”.

Amintim că Adunarea Generală ONU, ieri a aprobat cu o majoritate de voturi proiectul de rezoluţie privind „Retragerea completă şi necondiţionată a forţelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova”.

Documentul a fost susținut de 64 de state.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților