[ X ]
Fiica ei – prima zi la creșă, în Elveția! Cristina Gheiceanu: Dacă merge la creşă în fiecare zi, asta costă până la 2500 euro
12 Octombrie

Bloggeriţa Cristina Gheiceanu trece prin o nouă experienţă. Ea şi-a dus fetiţa la creşă. Astfel, a vorbit, pe reţele sociale, despre aceasta, menționând că în Elveţia grădiniţele de stat încep la patru ani, transmite CURENTUL.

„Pentru părinţii care muncesc şi vor să-şi lase copiii în grija cuiva, exista creșele, bonele sau ecole maternelle (poţi lăsa copilul acolo doar 3 ore). Aici, mamele au concediu de maternitate doar 4 luni. Respectiv, la creşă poţi lăsa copiii de 4 luni, până la 4 ani” – spune ea.

La fel, Cristina dezvăluie că, creşele sunt foarte scumpe, iar preţul pe zi se calculează în dependenţă de salariile părinţilor. „Ca să vă faceţi, o mică idee. Dacă copilul merge la creşă în fiecare zi, asta ar însemna de la 1500 până 2500 CHF sau poate chiar mai mult (un CHF app echivalentul unui EURO). Preţul variază şi în dependenţă de canton” – mai spune bloggeriţa.

„La creşă poţi alege câte zile vrei sau chiar jumătăţi de zi, în care să meargă copilul! Locurile la creşă sunt limitate. Mai ales în oraşele mari, sunt părinţi care aşteaptă cu lunile un loc disponibil, poate chiar un an” – adaugă ea.

Totodată, Cristina s-a referit şi la adaptarea în creşele din Elveţia, unde copilul trece un anumit program. „Asta înseamnă că în prima zi va merge la creşă o ora, pe care o va petrece cu copilaşii, educatorii, dar părinţii vor fi mereu în preajmă. A doua zi, părinţii vor sta mai puţin, iar copilul va rămâne 30 min – o ora fără prezenţa acestora. În următoarele zile la fel, mărind timpul în care copilul va rămâne fără părinţii lui în preajmă. Şi asa, aproape 4 zile, cu intervale între ele. Abia după asta, copilul va merge la creşă singur, fără ca părintele să stea cu el” – a spus Cristina.

La fel, ea mai spune că, grupele sunt mici, iar un educator, de obicei, supraveghează 2-3 copiii, în dependenţă de vârsta acestora. „Astăzi, a fost prima noastră zi la creşă. Adela va merge doar două dimineţi pe săptămână, ca să prindă un pic de franceză şi imunitate”, a conchis ea.

Cristina mai menţionează că, creşele sunt foarte simple, cu exact ce trebuie şi multe jocuri pentru copiii! „Paturi nu prea sunt, mai mult saltele pe jos (acolo dorm copiii). Ştiu că acum mulţi sunt adepţii practicilor Montessori şi vor spune că da, aşa şi trebuie. Dar ideea nu e cum trebuie ori nu, ci că e foarte diferit de grădiniţele cu care ne-am obişnuit noi ori la care am mers noi”, a precizat mămica.

Cristina Tomac

Inapoi la arhiva noutaților