[ X ]
Festivalul mărului, organizat în acest weekend la Soroca
7 Octombrie

Producătorii de mere din întreaga țară s-au reunit pe 6 octombrie, în „capitala mărului”, Soroca, în cadrul celei de-a XIII-a ediție a Festivalului Național al Mărului, pentru a promova diversitatea soiurilor de măr, tehnologiile moderne de prelucrare a merelor și producere a materialului săditor pomicol.

Asociația Moldova Fruct a fost prezentă la eveniment cu un stand expozițional, care a cuprins o varietate de soiuri de măr, precum și cu posibilitatea de a testa fructele, cu echipamentele de măsurare a indicilor de calitate.

„Merele moldovenești se deosebesc prin gustul lor autentic și calitatea deosebită, fapt pentru care sunt cartea de vizită a Republicii Moldova. Datorită eforturilor Asociației Moldova Fruct, producătorii noștri își consolidează poziția pe piețele de export”, a menționat Vitalie Gorincioi, Președintele Asociației Moldova Fruct.

În sezonul 2023-2024, Republica Moldova a exportat 133 de mii de tone de mere, față de 124 de mii de tone în 2022-2023. Din cauza condițiilor climaterice, recolta de mere din acest an va fi de 450 mii tone,  cu circa 14% mai mică, față de anul precedent. O reducere a cantității de mere în acest sezon este înregistrată și în Uniunea Europeană.

Totuși, datorită livezilor moderne din Republica Moldova, echipate cu plase antigrindină și sisteme de irigare, s-a reușit să se obțină o cantitate de mere pentru export, similară cu cea din anul 2023.

În luna august, au început exporturile de mere din recolta anului 2024. În august-septembrie au fost exportate 13,300 tone de mere.

Moldova produce mere pe o suprafață de 46 mii hectare.

Inapoi la arhiva noutaților