[ X ]
[ X ]
[ X ]
Fermierii au stabilit relații comerciale cu cumpărătorii locali în cadrul unui Forum comercial
16 Februarie

Circa 100 de producători de legume, fructe și pomușoare din diferite regiuni ale Republicii Moldova au participat la Forumul Comercial organizat de proiectul USAID Agricultura Performantă din Moldova, transmite CURENTUL.

În cadrul evenimentului, fermierii au discutat posibilitatea comercializării recoltelor din anul curent cu reprezentanții companiilor de prelucrare, ai rețelelor comerciale și de distribuție. Cumpărătorii și-au expus disponibilitatea de a procura legume, fructe și pomușoare pentru comercializare în stare proaspătă, dar și pentru prelucrare, așa ca producerea conservelor sau congelarea.

Agricultorii s-au arătat mulțumiți de oportunitatea oferită de către proiectul USAID/APM de a comunica cu 23 de cumpărători. Ei au recunoscut că au reușit să stabilească relații cu cumpărători și chiar să convină asupra posibilității încheierii unor contracte de livrare a fructelor și legumelor.

Conform datelor statistice, în 2016 recolta medie a fructelor per hectar a constituit cca 7,8 tone, a pomușoarelor – 3,4 tone per hectar, a strugurilor – 4,6 tone per hectar, Iar recolta medie per hectar a legumelor în 2016 a fost de cca 13 tone.

Totodată, potrivit Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, în 2017 recolta globală de fructe a fost în creștere cu 3,2% comparativ cu anul 2016, recolta de fructe sămânțoase – cu 3,4%, sâmburoase – 3%. Arbuști fructiferi și căpșun au atins o recoltă în creștere cu 15%, iar volumul de producere a legumelor şi cartofului s-a majorat cu 22%.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților