[ X ]
Fenomenul transmiterii ilegale a obiectelor interzise în penitenciare – în vizorul Procuraturii
2 Aprilie

Procuratura raionului Briceni a iniţiat o cauză penală pe faptul „transmiterii ilegale a obiectelor interzise persoanelor deţinute” în penitenciarul nr.2 din Lipcani, transmite CURENTUL.

Procesul penal a fost iniţiat după ce, în cadrul percheziţiilor efectuate pe 14 martie 2018 în mai multe ascunzişuri, dar şi asupra deţinuţilor penitenciarului au fost depistate şi ridicate mai multe obiecte interzise, inclusiv: 34 de telefoane mobile, 10 cartele SIM, 15 acumulatoare şi 41 de încărcătoare pentru telefoane mobile, 47 litri de băutură alcoolică ”basamac”, 16 seturi de cărţi de joc, 103 lei, modem WiFi – 2 bucăţi, 8 căşti pentru telefon mobil, 490 de fişe pentru ”poker”, 50 litri de materie primă pentru prepararea băuturii alcoolice ”braga”, 7 pacheţele cu substanţe susceptibile a fi stupefiante.

Obiectele nepermise au fost transmise deţinuţilor de la Lipcani în mod sistematic, tăinuite fiind de la control, iar procurorii au temeiuri de a bănui că acest lucru a fost posibil cu implicarea angajaţilor Penitenciarului nr.2 Lipcani. În prezent, se efectuează acţiuni de urmărire penală pentru stabilirea tuturor circumstanţelor cazului, identificării persoanelor implicate şi tragerii lor la răspundere penală. Pentru asemenea acţiuni, legislaţia prevede amendă de la 550 la 850 unităţi convenţionale sau închisoare de până la 3 ani, în ambele cazuri cu (sau fără) privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani.

Menţionăm că, recent, pentru acţiuni similare de transmitere a obiectelor interzise deţinuţilor din Lipcani, două persoane au fost deja condamnate.

În primul caz, persoana a fost condamnată la 2 ani şi 2 luni închisoare, cu executare, după ce, în decursul anului trecut a comis trei episoade de transmitere a obiectelor interzise, prin aruncarea coletelor peste edificiul de pază al instituţiei de detenţie, în care se aflau telefoane mobile şi droguri în proporţii mari.

În celălalt caz, persoana a fost condamnată la o amendă penală de 25 mii de lei, după ce, în toamna anului trecut, a încercat să-i transmită unui deţinut al penitenciarului un telefon mobil şi droguri, ascunse într-o cratiţă cu brânză.

De asemenea, procurorii au finalizat şi expediat în judecată o cauză penală de învinuire a unui deţinut al Penitenciarului din Lipcani, care pe 18 noiembrie 2017, a manifestat un comportament agresiv la cerinţa unui angajat al închisorii de a se linişti, aplicându-i unui gardian o lovitură cu pumnul în faţă. Pentru nesupunerea prin violenţă cerinţelor administraţiei, condamnatul riscă până la 5 ani închisoare.

De notat că, după intrarea în vigoare a noii Legi cu privire la Procuratură, a fost exclusă competenţa procurorilor în domeniul monitorizării respectării legislaţiei în activitatea organelor de stat, inclusiv a locurilor de detenţie, aceasta fiind prerogativa exclusivă a organelor de resort, iar în cazul respectiv – al Departamentului Instituţiilor Penitenciare al Ministerului Justiţiei. Intervenţia procurorilor are loc doar în cazul apariţiei unor informaţii despre comiterea unor infracţiuni.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților