Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD) a prezentat primul raport de monitorizare a alegerilor locale generale 2019 din perspectiva egalității de gen, transmite CURENTUL.
Raportul a fost prezentat de Alina Andronache, experta Centrului, care a punctat că societatea din R. Moldova încă preferă bărbații pentru anumite funcții elective.
„Cu cât mai mare e funcția, cu atât mai mult alegătorii sunt predispuși să susțină bărbații. Ponderea femeilor candidate a crescut în ultimele scrutine cu 5% față de 2015. Nu se schimbă mult tendința. Femeile rămân a fi subreprezentate. Abia în 2021 ne putem aștepta ca 40% din femei să candideze la funcția de primar în localități. Partidele politice care sunt responsabile pentru a desemna candidații, nu se grăbesc să desemneze femei. Ponderea totală este de 27,1% față de 73% bărbați candidați la Primării. Un singur partid a respectat cota de 40% – Partidul Șor, urmat de ACUM – 28,2%, PDM – 27,5%, PN – 26,8%, PSRM – 25,5%, PL- 23,9% etc. La nivel de raioane, cele mai multe candidate femei sunt în Anenii Noi, Sângerei, Edineț, Fălești și Cahul”, a spus Alina Andronache.
Potrivit expertei, cu cât mai mare e circumscripția, cu atât mai puține femei se regăsesc în funcția de primar.
Cristina Parfeni