[ X ]
[ X ]
[ X ]
Federația de Taekwondo WTF a fost exclusă din componența membrilor CNOS
21 Decembrie

Adunarea Generală Ordinară a Comitetului Național Olimpic și Sportiv din Republica Moldova a avut loc ieri, 20 decembrie, transmite CURENTUL cu referire la olympic.md.

În cadrul acesteia a fost luată decizia de a exclude Federația de Taekwondo WTF din Republica Moldova din componența membrilor Comitetului Național Olimpic și Sportiv.

Reamintim, că la data de 9 martie 2017 Comitetul Executiv al CNOS a suspendat Federația Națională de Taekwondo din calitatea de membru al CNOS pentru o durată nedeterminată pentru încălcarea Cartei Olimpice, a Statutului CNOS și marginalizarea unor sportivi și antrenori ai Federației menționate. Comitetul Executiv a acuzat poziția conducerii Federației Naționale de Taekwondo, în persoana președintelui Igor Iuzefovici, pentru refuzul de a colabora cu forul olimpic și de a adopta măsuri de îmbunătățire a situației în cadrul Federației.

Federația de Taekwondo a atacat decizia Comitetului Executiv al CNOS la Curtea de Arbitraj Sportiv (CAS) din Lausanne. Pe data de 9 octombrie 2017, decizia CAS confirmă drept legală decizia Comitetului Executiv al RM cu privire la suspendarea Federației Naționale de Taekwondo.

În cadrul Adunării Generale din 19 octombrie 2017, este confirmată decizia cu privire la suspendarea Federației de Taekwondo din calitatea de membru al CNOS până la următoarea Adunarea Generală. Dar și această decizie absolut legală a organului suprem de conducere al CNOS este atacată la Curtea de Arbitraj Sportiv din Lausanne de către Federația de Taekwondo.

În așa fel, la data de 3 octombrie 2018, CNOS a primit decizia Curții de Arbitraj Sportiv din Lausanne cu privire la recursul depus de Federația de Taekwondo din Republica Moldova împotriva deciziei emise de Adunarea Generală a CNOS din 19 Octombrie 2017.

Prin această decizie și cea anterioară, din 9 octombrie 2017, Curtea de Arbitraj Sportiv din Lausanne, apreciază drept absolut legale acțiunile CNOS și confirmă că atât decizia Comitetului Executiv CNOS din 9 martie 2017, cât și hotărârea Adunării Generale din 19 octombrie 2017, au fost adoptate în strictă conformitate cu prevederile Statului CNOS și ale Cartei Olimpice.

Astfel, a fost pus punctul final în cazul atacurilor nefondate ale Federației Naționale de Taekwondo la adresa CNOS din RM.

Menționăm, că prin deciziile de penalizare a Federației de Taekwondo, CNOS a sprijinit eforturile antrenorilor și a sportivilor care au fost marginalizați, ignorați de către conducerea Federației și care, în ciuda acestor abordări, ne reprezintă cu succes țara pe arena internațională. Sportivii Vadim Dimitrov, Stepan Dimitrov, Ana Ciuchitu și Tatiana Țîmbalari au obținut rezultate foarte bune pe parcursul anului 2018. Stepan Dimitrov a devenit premiant cu bronz la Europenele printre seniori, iar Ana Ciuchitu a cucerit aurul la Europenele de tineret.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților